Brzinom od 130 na sat: Trasa budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo

U utorak će, u prisustvu predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, biti označen početak radova na auto-putu Beograd – Sarajevo.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.10.2019.

14:09

Brzinom od 130 na sat: Trasa budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo
Foto: Depositphotos/loriklaszlo,

Prošlo je deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Ovaj auto-put, značajan za povezivanje celog regiona, gradiće se, prema informacijama koje je Tanjug dobio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u dva pravca: Bijeljina - Sremska Rača (granica sa BiH) - Kuzmin i Požega - Kotroman (granica sa BiH).

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je, inače, 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v. d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Vrednost komercijalnog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona evra - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman - 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Auto-put Beograd-Sarajevo, deonica Bjeljina-Sremska-Rača-Kuzmin - veza sa auto-putem E-70, Beograd-Zagreb - ima dužinu od oko 18 kilometara.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na deonici auto-puta Kuzmin - Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine i radi se na raščišćavanju terena, izgrađen je kamp izvodjača. Deonica je, objašnjavaju nadležni, projektovana kao klasičan auto-putni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas. Deonica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao deo budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini. Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko reke Save kod Sremske Rače, a dužina mosta je oko 1,3 kilometara. Pored mosta preko reke Save, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dalje, autoput E-761, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Od tehničke dokumentacije za ovu deonicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još, dodaju, izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, a što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: