Nuklearna energija prespora i preskupa?

Nuklearna energija gubi prednost pred obnovljivim izvorima energije kako u pogledu troškova, tako i po pitanju kapaciteta.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.09.2019.

09:30

Nuklearna energija prespora i preskupa?
Foto: Depositphotos_cookelma

Njeni reaktori su sporiji i sve manje ekonomično rešenje smanjenja emisija ugljendioksida (CO2), navodi se u godišnjem izveštaju "Statusa svetske nuklearne industrije.

Sredinom 2019. godine nove vetroturbine i solarni generatori uspešno su konkurisali i postojećim nukearnim elektranama po pitanju troškova, a u isto vreme su ostvarili brži rast proizvodnih kapaciteta od bilo kojeg drugog izvora električne energije, stoji u godišnjem izveštaju "Statusa svetske nuklearne industrije.

"Stabilizovanje klime je potrebno odmah, a nuklearna energija je spora. Ne zadovoljava tehničke ili operativne potrebe koje konkurenti s niskim emisijama ugljendioksida mogu zadovoljiti bolje, jeftinije i brže."

Izveštaj procenjuje da je od 2009. godine prosečno vreme izgradnje reaktora bilo nešto manje od 10 godina, što je znatno više od procene izmedju pet i 8,5 godina koju je dalo industrijsko telo Svetske nuklearne asocijacije (WNA), a prenosi Novac.hr.

Kako se navodi, nuklearna energija je i mnogo skuplja.

Trošak proizvodnje solarne energije kreće se od 36 do 44 dolara po megavat satu, kopnene vetroturbine stvaraju trošak od 29 do 56 dolara po MWh, dok nuklearna energija košta između 112 i 189 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: