Na sajmu hrane u Moskvi firme iz Srbije potpisale 12 ugovora

Izložbeni prostor sajma World food Moskva bio je ove nedelje centar globalne trgovine prehrambenim proizvodima za predstavnike kompanija 65 zemalja sveta.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

14:05

Na sajmu hrane u Moskvi firme iz Srbije potpisale 12 ugovora
Foto: Privredna komora Srbije

Nastup firmi iz Srbije u okviru nacionalnog paviljona obeležili su postignuti dogovori, 12 potpisanih ugovora i predstojeći izvoz svežeg i prerađenog, smrznutog i sušenog voća i povrća, vitaminskih napitaka i konditorskih proizvoda vredan više od tri miliona evra.

Srpske firme uspešno su promovisale i nove, savremene proizvodne linije zdrave ishrane, saopštila je Privredna komora Srbije.

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), organizovali su nastup 15 domaćih kompanija na sajmu World food u Moskvi uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, kroz projekat "Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru" koji finansira Vlada Ruske Federacije.

Prirodni, bezglutenski, energetski i čokoladirani snek-barovi na bazi ovsa uz dodatke sušenog voća i bez veštačkih sastojaka budućnost su konditorske industrije. Takođe, detoks i vitaminski, eliksir kokteli, sveže ceđeni i presovani sokovi beleže stalni rast i ekspanziju popularnosti u skladu sa savremenim trendovima zdravih životnih navika potrošača, istakao je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

"Iako će visokokvalitetna srpska jabuka, jagoda, kajsija, nektarina, po kojima smo prepoznati u regionu, uvek imati izdvojenu poziciju na policama ruskih maloprodajnih lanaca, višu dodatu vrednost i veću deviznu zaradu projektujemo na bazi tehnologija prerade kvalitetne domaće, voćne sirovinske baze, zaključak je većine srpskih izlagača na sajmu, koji se i bave proizvodnjom i preradom voća i povrća", objasnio je Delić.

Stabilnost ruske nacionalne valute i trenutni blag rast vrednosti rublje, nakon turbulentnog perioda oscilacije kursa sredinom i krajem prethodne godine, vraćaju poverenje uvoznika i pružaju sigurnost planiranja budućih poslovnih aranžmana, pre svega što se tiče izvoza iz Srbije smrznutog voća i povrća.

Specifičnost ruskog tržišta jasno determiniše razlike ali i prednosti u odnosu na druga, već osvojena izvozna tržišta, ali pravilnim analizama i kvalitetnim nastupom predstavljeni projekti savremenih tehnologija pakovanja, industrijska ili proizvodnje sireva u kućnim uslovima uz pomoć enzima za mlečnu industriju, tzv. sirila kao i proizvodi na bazi tople čokolade i instant kafa zainteresovali su ruske distributere, koji vide perspektivu i obostranu korist daljom promocijom pomenutih srpskih proizvoda, koji su ovaj put predstavljeni na Sajmu, rekao je Delić.

Nakon stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske zajednice, koji će biti potpisan krajem oktobra, na osnovu kojeg dobijamo i nove trgovinske preferencijale i mogućnost bescarinskog izvoza trenutno, iz sporazuma izuzetih proizvoda, relaksiranje carinskih procedura, veterinarskih i fitosanitarnih zahteva, daće dodatni impuls daljem jačanju bilateralne trgovinske razmene i izvoza srpske hrane.

Naredno predstavljanje srpskih prehrambenih i izvoznih potencijala na tržištu Ruske Federacije planirano je od 10. do 14. februara na najvećoj regionalnoj sajamskoj manifestaciji prehrambenih proizvoda "Prodekspo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: