Ekonomski interes: "Mali Šengen znači bolji život za građane"

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o stvaranju takozvanog malog Šengena Albanije, Severne Makedonije i Srbije znači bolji život za sve građane.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

09:39

Ekonomski interes:
Foto: Depositphotos/Tatiana53

To je kazala potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

"Nema modernog razvoja ako na naše odnose gledamo očima prošlosti", izjavila je za RTS-a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je istakla da su sve države u regionu veoma male da bi uticale na ekonomske pokazatelje u Evropi i svetu, te da je ekonomsko i privredno udruživanje važno kako bi naši građani živeli bolje.

"Ne govorimo ovde o novoj Jugoslaviji, u pitanju je čist ekonomski interes za sve države - da uklonimo carinske i trgovinske barijere. To je suština bavljenja politikom, da učinimo da građani žive bolje, da imamo što više investicija i poboljšamo životni standard svih naših građana. Imamo odličnu geostratešku poziciju i za Srbiju je važno da ima izlaz ka Grčkoj i albanskim lukama", rekla je ona.

Potpredsednica Vlade rekla je i da Srbija, Severna Makedonija i Albanija zajedno imaju bruto domaći proizvod u iznosu od 80 milijardi dolara, što je veoma malo.

"Ako dodamo Crnu Goru i BiH, to je 100 milijardi dolara. Znate šta to znači, da svi zajedno proizvedemo 40 puta manje od Nemačke, a 30 puta manje nego Francuska. Nije 'Folksvagen' izabrao Tursku umesto nas jer se ovde ne radi, već zato što Turska ima pet puta veći BDP od celog regiona. Srbija ima sve pretpostavke da se privredno razvija i regionalno povezivanje je za nas od ekonomskog značaja", rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da se to najbolje vidi u infrastrukturi, navodeći kao primer i sedište Transportne zajednice u Beogradu.

"Imamo podršku Evropske unije. Ne treba da se zatvaramo, povezivanjem ćemo biti jači i snažniji i lakše ćemo pregovarati i sa EU i sa investitorima. Kada govorimo o resoru koji vodim, nema nijednog razloga da na primer nemamo zajednički tag i zajedničko plaćanje putarine i o tome ćemo razgovarati sa susedima", izjavila je potpredsednica Mihajlović.

Ona je podsetila i da procene Svetske banke i MMF-a ukazuju na to da bi regionalno povezivanje dovelo do privrednog razvoja koji bi već u sledećoj godini mogao iznositi najmanje od tri do četiri odsto više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: