Gigant ostaje bez goriva: Prva zemlja u regionu odustala od daljeg ulaganja u ugalj

Odustajanjem od izgradnje II bloka Termoelektrane Crna Gora postala je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je odustala od daljeg ulaganja u ugalj.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2019.

15:12

Gigant ostaje bez goriva: Prva zemlja u regionu odustala od daljeg ulaganja u ugalj
Foto: Depositphotos/kodda

To su saopštili iz nevladine organizacije Eko-tim, nakon što je crnogorski premijer Duško Marković pre par dana izjavio da je Crna Gora odustala od gradnje II bloka TE Pljevlja iz ekoloških razloga.

"Otkako je u oktobru 2016. izgubio svoj glavni izvor finansiranja, projekat gradnje drugog bloka Termoelektrane postao je neizvestan. Krajem 2018. godine, vlada i EPCG raskinuli su ugovor sa češkom kompanijom Škoda Praha o izgradnji elektrane, a projekat postaje još manje izvestan. Ipak, do sada Vlada nije htela da otpiše projekat u potpunosti i umesto toga, predlagani su projekti o termoelektrani na biomasu i drugim alternativnim rešenjima”, navodi se u saopštenju Eko-tima koji je potpisala Diana Milev Čavor.

Ona smatra da su planovi za rekonstrukciju i ekološku sanaciju prvog bloka TE kontradiktorni sa politikom održivog razvoja za koji se zalaže vlada uprkos odustajanju od gradnje II bloka Termoelektrane, pišu Vijesti.

Ona podseća da je kao glavni razlog za odustajanje od izgradnje drugog bloka navedeno opredeljenje države za očuvanje životne sredine i postizanje ciljeva održivog ravoja.

"Ipak, odustajanje od II bloka Termoelektrane nakon odluke o ekološkoj sanaciji prvog bloka bila je izvesna, pre svega zbog nedovoljnih zaliha uglja, a onda i drugih razloga poput realnosti istovremenog rada oba bloka kao i ponegde spominjanim opcijama kraćeg rada Bloka I tokom godine. Ovo iz razloga jer je jasno da bi rad dva bloka ukupne nominalne snage od 460 megavata u malom crnogorskom elektroenergetskom sistemu bio teško izvodiv, posebno imajući u vidu sve nove izvore koji su izgrađeni posljednih godina, koji se izvode ili su planirani. Ne bi dolazio u obzir ni duži rad smanjenom snagom jer se time proizvodna cena električne energije značajno povećava. Paralelan rad oba bloka bi nužno bio praćen problemima u radu Rudnika uglja zbog potrebe udvostručenja proizvodnje, što bi između ostalog zahtevalo značajne investicije", tvrdi Diana Milev Čavor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: