B92 na sremskoj strani "Miloša Velikog": Od Svetog Nikole 5 minuta vožnje od grada do auto-puta

Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca biće završena 19. decembra.

Izvor: M. Kovaèeviæ

Četvrtak, 19.09.2019.

13:50

B92 na sremskoj strani
Foto: B92/ M. Kovaèeviæ

Prema rečima potpredsednica vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, završetkom Surčinske petlje, vozači će biti samo pet minuta vožnje od Koridora 10 i auto-puta za Zagreb.

"Odlučili smo da pokažemo građanima gde će se uključivati na auto-put "Miloš Veliki". To će biti ova petlja Surčin. Prema rečima izvođača, kineske firme CRBC, od 19. decembra, radovi će se izvesti pre roka i neće koštati ni jedan dinar više od predviđenog budžeta", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka Mihajlović je rekla da će Srbija sa otvaranjem deonice Surčin - Obrenovac od 17,6 kilometara imati auto-put u dužini od 120 kilometara do Preljine.

"Od kada je putarina počela da se naplaćuje na auto-putu Miloš Veliki, od 1. septembra, prošlo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobraćajna nesreća", dodala je Mihajlovićeva, objašnjavajući da je taj podatak juče dobila.
Foto: B92/ M. Kovaèeviæ
Fizička realizacija deonice Surčin - Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto. Deonica je podeljena na pet sektora. Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadvožnjak preko pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčn povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom, odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Kako se navodi u ministarstvu, do petlje Surčin, dok se ne izgradi auto-put Novi Beograd - Surčin, moći će da se dođe preko isključenja sa auto-puta Beograd - Zagreb posle beogradskog aerodroma, kao i preko Banovog brda i Ostružnice preko Ostružničkog mosta.

Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac, koja će povezati novu trasu sa auto-putem "Miloš Veliki", kao i sa Starim obrenovačkim putem.

Podsećamo, radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin - Obrenovac bude završena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca. Vrednost posla Surčin-Obrenovac je 233,67 miliona dolara. Investitor su Putevi Srbije, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Auto-put Surčin-Obrenovac imaće četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Most na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija Čajna komjunikejšens konstrakšen (China Communications Construction), dugačak je 1.581 metar.
Foto: B92/ M. Kovaèeviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: