Promena na čelu: Zemlje BRIKS-a uskoro će činiti više od polovine svetske privrede

Privrede zemalja članica BRIKS-a – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – porašće oko 20 odsto u narednoj deceniji.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

16:51

Promena na čelu: Zemlje BRIKS-a uskoro će činiti više od polovine svetske privrede
Foto: Depositphotos/michal812

To je izjavio Anton Siluanov, ministar finansija Rusije, na sastanku predstavnika BRIKS-a u sredu u Moskvi.

"Zemlje BRIKS-a danas čine trećinu globalne privrede. Prema našim konzervativnim procenama, do 2030. naše privrede činiće više od polovine globalne ekonomije", rekao je Siluanov.

Članovi tog ekonomskog saveza nastavljaju da uklanjaju prepreke trgovini između njih i mogu da budu za primer drugim zemljama, dodao je ruski ministar, a preneo RT.

BRIK su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika se tom bloku pridružila 2010, kada je akronimu dodato slovo "S". Kombinovani nominalni BDP tih pet zemalja lane je iznosio 18,6 biliona dolara.

Paralelno sa naporima da poboljšaju međusobnu trgovinu, članice bloka rade na integraciji svojih platnih sistema, podstičući transakcije u nacionalnim valutama, kao i na uspostavljanju nezavisnih kanala za razmenu informacija, objavio je RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: