Neizvesna budućnost kompanije stare 178 godina: Milijardu evra potrebno za opstanak

U Velikoj Britaniji dešava se drama u najstarijem tur-operatoru na svetu, kompaniji Tomas Kuk, staroj 178 godina.

Izvor: aviatica.rs

Ponedeljak, 16.09.2019.

13:38

Neizvesna budućnost kompanije stare 178 godina: Milijardu evra potrebno za opstanak
Foto: Depositphotos, teamtime

Potrebno je milijardu evra da bi kompanija Tomas Kuk, koja je prva na svetu organizovala putovanja u vidu turističkog aranžmana daleke 1841, nastavila da postoji i nakon ovog septembra.

Starija od ove kompanije je Koks i Kings (preko 260 godina postojanja), ali je ova kompanija bila zadužena za organizaciju putovanja vojnog osoblja od Engleske do Indije i nije se u početku bavila klasičnim turističkim putovanjima.

Tomas Kuk se danas suočava sa najvećom krizom u svojoj istoriji. Ova kompanija je u pregovorima sa kineskim investitorom koji bi trebalo da uloži oko milijardu evra kako bi kompanija nastavila da postoji, prenosi portal Aviatica.

Neizvesnost dogovora sa Kinezima naterala je državna regulatorna tela da počnu pripreme za slučaj da Tomas Kuk proglasi bankrot do kraja septembra kad im je rok da postignu dogovor. U okviru kompanije postoji i avio-prevoznik, pa je zbog toga alarmiran i britanski direktorat civilnog vazduhoplovstva, koji već radi na pripremi plana za prevoz na hiljade turista koji bi mogli da budu ostavljeni na najrazličitijim turističkim destinacijama širom sveta.

Što se samog tur-operatora tiče, njegovi putnici su zaštićeni ATOL programom. Ovaj program osiguranja, koji je obavezan za sve britanske turoperatore, daje garanciju putnicima da im neće propasti uplaćeni novac i da će moći da se vrate kućama u slučaju da kompanija bankrotira.

Tomas Kuk je trenutno član ATOL programa, ali članstvo kompanije neće biti obnovljeno od 1. oktobra ukoliko se do tada ne postigne dogovor sa investitorom.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da će dogovor biti postignut i da putnici nemaju razloga za brigu.

U sećanju javnosti je, međutim, kolaps avio-kompanije Monarh erlajns prošle godine, kada je na desetine hiljada putnika ostalo zarobljeno na aerodromima širom sveta.

U vlasništvu grupacije Tomas Kuk se, osim glavnog tur-operatera, nalazi i nekoliko turističkih agencija, onlajn rezervacionih sistema, brojne regionalne podružnice, lanac hotela i rizorta i dve avio-kompanije Tomas Kuk erlajns, kao i nemački Kondor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: