"Od 1. novembra povećanje plata od 8 do 15 odsto, veće penzije od 1. januara 2020."

Predsednica vlade Ana Brnabić na konferenciju za novinare najavila je povećanje plata u javnom sektoru za 8 do 15 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

13:24

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Prema njenim rečima, povećanje ličnog dohotka biće od 1. novembra ove godine.

"Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog 'pozitivnog rebalansa' budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Najveće povećanje imaće zaposleni u zdravstvu. Medicinske sestre mogu da očekuju 15 odsto veća primanja, dok će lekarima plata biti 10 odsto uvećana.

"Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine", kazala je premijerka.

Ona je istakla da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Brnabićeva je naglasila da će Vlada Srbije 1. decembra isplatiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2020. godine, penzioneri će imati veće penzije, bar, pet odsto.

Premijerka je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupštini na odlučivanje.

"Kada kažete rebalans, kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je reabalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošnju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih. Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.

"Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog", naglasila je ona.
Foto: Depositphotos, uroszunic
Premijerka Ana Brnabić najavila je povećanje plata od 10 odsto u sektorima nauke i i kulture. Kako je dodala, to je najveće povećanje zarada posle oblasti zdravstva.

Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i propadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobiće povećanje plata od 8 odsto, rekla je Brnabićeva.
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ
Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prvih sedam meseci ove godine 2,32 milijarde evra, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period 2018, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija", rekla je Brnabićeva istakavši da je u 2018. godini Srbija privukla više stranih investicija nego ceo region Balkana zajedno.

Premijerka je podsetila da je britanski list Fajnenšel tajms po drugi put proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih ulaganja.

Ona je najavila da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare, posvećenoj prvom pozitivnom rebalansu budžeta Srbije, precizirala da će deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara biti usmeren u infrastrukturne projekte - Moravski koridor i auto-put "Miloš Veliki".

Prema njenim rečima, deo sredstava u okviru pozitivnog rebalansa će takođe biti izdvojen za građane zadužene u francima. Predsednica Vlade Srbije je naglasila da se prilikom izrade pozitivnog rebalansa budžeta rukovodila interesima građana, vodeći računa da ni na koji način ne bude ugrožena fiskalna stabilnost. Istakla je da javni dug nastavlja da pada i da danas iznosi oko 52 odsto bruto domaćeg proizvoda, i da zahvaljujući Narodnoj banci Srbije, koja ravnopravno radi sa Vladom, imamo nisku inflaciju i stabilan dinar.

Komisija radi na analizi ponuda za Komercijalnu banku

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ
Ministar finansija Siniša Mali nije želeo danas da komentariše postupak privatizacije Komercijalne banke, kako ne bi doveo u pitanje kredibilitet samog procesa.

Mali je podsetio da su za Komercijalnu banku stigle četiri neobavezujuće ponude i istakao da komisija radi na analizi ponuda.

"Ne mogu i ne bih želeo da komentarišem postupak. Kada komisija završi posao obnarodovaćemo to, imaćemo sve informacije", rekao je Mali na pres-konferenciji na pitanje u vezi sa Komercijalnom bankom.

Kako je dodao, ne želi da svojim komentarom dovede u pitanje kredibilitet samog postupka.

Na pitanje u vezi sa ukidanjem zakona o umanjenju zarada, Mali je podsetio da je taj zakon ukinut krajem prošle godine, sa odloženim dejstvom, te dodao da će od 1. januara početi da važi, odnosno da od 1. januara neće biti ograničenja po pitanju zarade u javnim preduzećima i javno-komunalnim preduzećima, čime se u tim firmama stvara mogućnost za povećanje plata od pet odsto.

Ministar Mali je najavio da MMF dolazi u Srbiju 3. oktobra. Reč je standardnoj poseti, a do tada Vlada završava budžet za narednu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: