Stala proizvodnja: 49.000 radnika stupilo u štrajk, blokirani ulazi u fabriku

Više od 49.000 radnika "Dženeral motorsa" (GM) stupilo je danas u štrajk.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

10:26

Stala proizvodnja: 49.000 radnika stupilo u štrajk, blokirani ulazi u fabriku
Foto: Depositphotos, pablonis

Oni su postavili prepreke na ulazima u fabrike nakon što su propali pregovori sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) sa rukovodstvom kompanije o zaradama i uslovima rada.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD, kao i 22 skladišta za distribuciju rezervnih delova, javlja agencija AP.

Neizvesno je koliko će protesti trajati, a iz sindikata kažu je kompanija otezala višemesečne pregovore, dok iz kompanije tvrde da su dali značajne ponude, uključujući veće plate i fabrička ulaganja.

Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

Potpredsednik UAW-a Teri Dites, glavni sindikalni pregovarač, izjavio je da je štrajk poslednje pribežište tog sindikata i da je potreban jer su dve strane daleko od postizanja dogovora o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru. Dodao je da sindikat nije ušao u štrajk olako.

"Potpuno shvatamo teškoće koje to može prouzrokovati. Zalažemo se za poštene plate, za pristupačnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, zalažemo se za svoj udeo u profitu", rekao je Dites.

S druge strane, Dženeral motors je saopštio da je ponudio povećanje plata i ulaganja u fabrike u SAD vredna sedam milijardi dolara, koja bi rezultirala otvaranjem 5.400 novih radnih mesta, od kojih bi manji deo popunili postojeći zaposleni. Iz kompanije nisu objavili precizne cifre.

Takođe su naveli da nude veći udeo radnicima u podeli profita, zdravstvene benfite po kojima su "vodeći na nacionalnom nivou", kao i jednokratnu isplatu od po 8.000 dolara svakom radniku nakon ratifikacije kolektivnog ugovora.

Budući da su izjave za javnost dveju strana oprečne, teško je reći koliko će štrajk trajati, izjavila je Kristin Džicek, potpredsednica za pitanja rada i industrije pri Centru za istraživanja u automobilskom sektoru, industrijskoj tink tenk organizaciji.

Trajanje protesta "zavisiće od toga koliko su stavovi dve strane zaista udaljeni i od toga gde su podvukli crtu", rekla je ona.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni danas u 10:00 časova po lokalnom vremenu u istočnoj vremenskoj zoni, dodaje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: