ECB oborila projekcije rasta BDP-a i inflacije u Evrozoni

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila svoje procene privrednog rasta Evrozone, ali i inflacije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

16:49

ECB oborila projekcije rasta BDP-a i inflacije u Evrozoni
Foto: Epa, Ronald Wittek

BDP evrozone će, prema najnovijim očekivanjima ECB-a, porasti za 1,1 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,2 odsto, dok za 2020. godinu predviđa rast od 1,2 odsto umesto ranije prognoziranih 1,4 odsto, prenosi britanski "Gardijan".

Kada je reč o inflaciji, ona će u 2019. godini biti 1,2 odsto, umesto ranije projektovanih 1,3 odsto.

U 2020. godini, inflacija u Evrozoni će iznositi 1,0 odsto (ranije projektovano 1,4 odsto), a u 2021. godini 1,5 odsto (a ne 1,6 procenata).

Predsednik ECB Mario Dragi je, na konferenciji za novinare održanoj nakon zasedanja te institucije, poručio da u slabije ekonomske prognoze nisu uračunati efekti mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije bez ikakvog dogovora koji bi obezbedio glatku tranziciju, niti su uračunati potencijalni efekti aktuelnih globalnih trgovinskih sukoba.

Dragi je izjavio da je američko-kineski trgovinski rat ključni uzrok evropskih problema i da globalne trgovinske tenzije nanose štetu Evrozoni, a naročito njenoj proizvodnoj aktivnosti.

Ekonomija Evrozone se, prema njegovim rečima, nalazi u dugotrajnom periodu ekonomske slabosti, ali bi u kvartalu jul-septembar trebalo da ostvari umeren, ali pozitivan rast.

Predsednik centralne banke je potvrdio da je ECB danas snizila kamatnu stopu na depozite komercijalnih banaka na minus 0,5 odsto, i da će kamatne stope ostati na rekordno niskom nivou sve dok inflacija snažnije ne ubrza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: