Na pomolu novi skandal: VW sporni program ugrađivao i u nove automobile?

Javni servis SWR izneo je tvrdnje kako je VW sporni program za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova navodno ugrađivao i u motore novije generacije "evro 6".

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 12.09.2019.

15:50

Na pomolu novi skandal: VW sporni program ugrađivao i u nove automobile?
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

"I noviji dizel-motori koncerna Folksvagen bili su opremljeni programom pomoću kojeg je moguće prepoznati nalazi li se automobil na ispitivanju, što omogućava lažiranje podataka o izduvnim gasovima", javlja javni servis SRW pozivajući se na interne spise VW-a.

Dizel-motori najnovije generacije evro 6 ugrađivani su u automobile marki koje se nalaze unutar koncerna VW poput Folksvagena, Škode, Seata i Audija. Kod VW-ovih modela se uglavnom radi o modelima golf, tiguan i pasat, piše Poslovni.hr.

Na upit SWR-a, koncern Folksvagen je saopštio da "prema njihovim saznanjima" u motore novije generacije nisu ugrađivani programi za manipulaciju.

Koncern VW je u SAD, gde je 2015. godine otkriven skandal oko manipulacije vrednostima štetnih izduvnih gasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Već kod otkrivanja toga skandala sumnjalo se da su sporni programi bili ugrađivani i u motore najnovije generacije, što je VW stalno osporavao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: