Do viđenja i hvala na svim ribama: Decenije "morske žetve" preko noći postaju prošlost

Zbog produžene političke neizvesnosti oko Bregzita, porodice ribara koji love u britanskim vodama prinuđene su da razmisle šta im je činiti.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

13:34

Do viđenja i hvala na svim ribama: Decenije

Porodica Berner lovi ribu u vodama severozapadne Evrope već tri generacije, ali zbog Bregzita, decenije "morske žetve" mogle bi odjednom da postanu prošlost, piše Gardijan.

Benoa Berner, vlasnik kočarskog broda Mare Nostrum ("naše more" na latinskom), polovinu svog godišnjeg ulova ostvaruje u britanskim vodama, a niko trenutno ne zna hoće li njegova lađa moći da nastavi plovidbu tim vodama nakon 31. oktobra.

"Ako izgubim polovinu ulova, zašto bih investirao? Bolje bi bilo prekinuti", kaže on. Prema njegovim rečima, tu nema mesta sentimentalnosti: "Radije bih prekinuo posao, nego da bankrotiram. To je racionalna odluka, a ne emotivna."

Mare Nostrum i njegova posada provedu pola godine u britanskim vodama. Brod ne sme da lovi unutar ekskluzivne ekonomske zone koja se proteže do 12 milja od britanske obale, tako da se nikada ne približava toliko. Sa morskog dna vadi 35 vrsta ribe među kojima su raže, riba list, bakalar i druge, a potom ih pakuju u sanduke s ledom u brodskoj hladnjači.

Sa 67 kilometara obalske linije na Severnom moru, Belgija ima jednu od najmanjih evropskih ribarskih flota, ali ponosna je na svoju ribarsku tradiciju. Flandrijski ribari lovili su tim morima daleko pre nastanka belgijske države 1830. godine.

Pa ipak, ribarstvo je oblast u kojoj EU ima više toga da izgubi nego Britanija. Prema zajedničkoj politici ribarstva, evropska ribarska flota izlovi oko osam puta više ribe u britanskim vodama nego što ulove ribari Ujedinjenog Kraljevstva u evropskim morima – "loš dil“, kaže britanska vlada i obećava da će izmeniti postojeći sistem.

Ribarska industrija oko Severnog mora svesna je te pretnje. Ubrzo nakon referenduma 2016, osnovana je posebna lobistička grupa da govori u njeno ime – Evropska ribarska alijansa (EUFA).

"Više mi zavisimo od britanskih voda, nego obrnuto", kaže Žerar van Balsfort, predsednik Eufe, koji tvrdnje da su britanski ribari dobili lošu pogodbu tokom pregovora o ribljim kvotama sedamdesetih i osamdestih naziva "mitom".

Eufa procenjuje da bi neuspeh da se postigne dugoročni sporazum o pravu na ribarenje ugasio 6.000 radnih mesta u lancu izlova, prerade i prodaje ribe u zemljama koje su u to uključene.

Iako bi to opustošilo priobalna naselja, ribarenje je samo mali deo privrede EU, što izaziva zabrinutost da bi moglo biti marginalizovano u pregovorima o Bregzitu.

"Mi smo relativno mali sektor u poređenju sa hemijskim ili IT sektorom, tako da ne bismo želeli da postanemo samo pion u nekim pregovorima", kaže Van Bolsfort.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: