Otvorena fabrika nemačke kompanije u Gospođincima

Fabriku kompanije "Maminger Konserven-SRB" u Gospođincima su otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2019.

13:54

Otvorena fabrika nemačke kompanije u Gospođincima
Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

Nemačka kompanija bavi se konzerviranjem krastavaca i paprike, a kamen temeljac u Gospođincima položen je prošle godine, a ta kompanija, prema rečima direktora, u ovom delu Vojvodine uspešno posluje i sarađuje već šest godina.

"U ovu fabriku nemačka kompanija uložila je četiri miliona evra, zaposliće 250 ljudi, a izvoziće sedam miliona tegli konzerviranog povrća. Ovim smo dokazali da u Srbiji postoje uslovi za razvoj prerađivačke industrije", rekao je Igor Mirović.

On je podsetio da je Srbija donedavno beležila pad u prerađivačkoj industriji, ali je, kako navodi, "Vlada Srbije novim merama hitno reagovala, što je odmah dalo rezultate."

"Sada imamo rast od 8,8 odsto u Vojvodini, što možda nije ogroman uspeh, ali svakako jeste rast i dokaz da su Vladine mere dale rezultate. Doprinele su i mere Pokrajinske vlade, koja konstantno ulaže u poljoprirvedu", rekao je Mirović.

"Otvaranje ove fabrike i napredak u prerađivačkoj industriji u Srbiji morao je da se desi. Vlada Srbije uvela je niz mera u ovoj oblasti. usvojili smo Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi, pa je sada moguće da se zaposlite preko telefona ako želite. Ljudi su pre toga imali problem, onaj ko je želeo da zaposli radnika, očekivala ga je komplikovana birokratija, a radnici su bili spremni da rade bez prijave, samo da budu plaćeni. Sada smo, konačno, uredili tu oblast", rekao je Nedimović.

On je naglasio da "nam je džaba sve ako nam poljoprivreda nije povezana sa izvozom i prerađivačkom industrijom".

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je otvaranje fabrike u Gospođincima potvrda veoma uspešne saradnje Srbije i Nemačke, čiji je stub privreda.

"Ovo je jedna od 400 kompanija koje su uložile ukupno dve milijarde evra i otvorile 60.000 radnih mesta. Ankete pokazuju da nemačke kompanije žele da ostanu ovde da rade jer imaju poverenja u Srbiju, kao odlično mesto za investiranje", rekao je ambasador Nemačke, koji je pozdravio to što je Vlada Srbije poslednjih godina pokrenula važne ekonomske reforme.

"Kroz jačanje vladavine prava poboljšava se investiciona klima i stvaraju bolji uslovi za poslovanje. Maminger ovde ne otvara samo nova radna mesta, već jača proizvodnju lokalnih proizvođača otkupom proizvoda od lokalnih kooperanata", rekao je ambasador Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: