Počele pripreme za gradnju pristana na Begeju, vrednost radova 600.000 evra

Izgradnja pristana na Begeju u Zrenjaninu počela je uklanjanjem trske na lokaciji između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u naselju Berbersko.

Izvor: eKapija

Petak, 06.09.2019.

15:25

Počele pripreme za gradnju pristana na Begeju, vrednost radova 600.000 evra
Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC

Ovaj posao predstavlja deo projekta prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

Prva faza realizacije ovog projekta izvodi se sa dva plovna bagera i baržom, koja izvađeni materijal transportuje nizvodno i odlaže kod Mužljanskog mosta, objavila je eKapija.
Vrednost radova na uređenju Begeja i izgradnji pristana iznosi 600.000 evra i deo je projekta "BEGA - Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju", ukupne vrednosti oko 14 mil EUR, navodi se na sajtu Grada Zrenjanina.

U Srbiji se realizacija projekta odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara.
Projekat revitalizacije kanala Begej podrazumeva sanaciju hidrotehničkih objekata - prevodnica (šlajzova) u Kleku i Srpskom Itebeju i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Takođe, obuhvata i izgradnju marine - pristana u širem centru Zrenjanina, izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.
Radovi su započeti 2017. godine, a završetak je planiran za 2021. godinu.
„Rok za izgradnju pristana je četiri meseca. Biće omogućen pristup obali turističkim brodićima, čiji će putnici moći da se bezbedno iskrcaju na uređenu levu obalu reke i u roku od desetak minuta stazom prošetaju do centra grada. Takođe, biće to i polazna tačka za turističku plovidbu ka Carskoj bari, Kleku ili ka ušću Begeja u Tisu i doneće, svakako, nove mogućnosti za razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i srednjem Banatu“, rekao je koordinator realizacije ovog projekta, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
U sklopu aktivnosti organizovana je i ekološka akcija presađivanja drvoreda, čime je strma obala Begeja na tom potezu pripremljena za dalje radove i prilaz pristanu, jer će se na njoj graditi betonski bedem za privezivanje čamaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: