Srpski krompir za Arapske Emirate: Kompanija iz Abu Dabija uvezla 1.500 tona

Kompanija iz Abu Dabija uvezla je nedavno 1.500 tona krompira iz Srbije, sorte kolomba.

Izvor: RINA

Subota, 31.08.2019.

12:17

Srpski krompir za Arapske Emirate: Kompanija iz Abu Dabija uvezla 1.500 tona
Ratko Vukiæeviæ FOTO: RINA

Uvoznik tog vrhunskog semena jeste Agromobil iz Guče, proizvođači merkantilne krtole iz Zobnatice u Banatu.

Gučka firma je od jedne firme iz Beograda dobila zahtev da ispuni sve raspoložive količine sorte harera, u masi 450 – 600 grama, koje će ugostitelji iz peći napuniti bogatim sadržajem i prodati svojim proizvođačima.

Ovo je na Danima polja krompira u Guči Rini saopštio Miloš Vukićević, suvlasnik u porodičnoj firmi Agromobil.

I to je svedočanstvo da biljka sa Anda koja je u Srbiju uneta 1805. godine čini stub za prihode mnogih zemljodelaca na srpskom pobrđu.

Ovaj događaj u Guči okupio je 150 krompiraša iz raznih krajeva Srbije i to je tradicija Agromobila koji je jedini zastupnik holandske kompanije HZPS, drugog po redu proizvođača semena krtole na planeti.

I, ovde se uvek uoči jeseni okupe ljudi koji rade sa krompirom i znaju šta im je činiti u ovoj oblasti.

Gosti su, posle uobičajene dobrodošlice, odvedeni na ogledno polje, u Gučki zaselak Belica, gde je, Agromobil zasejao 22 vrste semenskog krompira iz Holandije kako bi se utvrdilo koji je od njih najprilagodljiviji našem podneblju.

Jer Srbija je pre više decenija stvorila tri svoje sorte krompira, ali ni jedna nije opstala, pa se proizvođači uzdaju u najbolje u svetu, dakle, holandske.

Naš favorit za budućnost je sanred, ali i sorta memfis. Lucindu su prošle godine kupci plaćali pet dinara više po kilogramu od ostalih sorata zbog pravilnog oblika, ili kalibraže.

"Pogledajte blustar, koji takođe potiče sa Anda, meso mu je ljubičasto, imate osećaj kao da jedete puding a ne krompir", navodi Ratko Vukićević, osnivač Agromobila koji ovo preduzeće uspešno vodi sa sinovima Milošem i Kostom.

Ratko kaže da je prvi put u Holandiji bio 1990. godine tražeći iskustva u proizvodnji krompira i očekivao da će ga domaćini odvesti u neu veliku kompaniju.

"Poveli su me, ustvari, kod jednog malog farmera koji je godišnje proizvodio 600 tona krompira. Ali, kad sam nedavno otišao tamo, saznao sam da je njegova isporuka ovih godina 3.000 tona to je i naša budućnost, neminovno je da uvećavamo proizvodnju", kaže.

Vukićević je istakao da je ovogodišnji rod krompira u Srbiji manji od onog iz prošlog leta.

"Cenimo da je prosečan prinos u Srbiji 25 tona po hektaru ili 700.000 tona ukupne proizvodnje u državi", saopštio je Ratko Vukićević poslovnom susretu u Guči, koji razume se nije mogao proći bez ručka i trubača.

Prisustvovao je i Hert Kits Noujentkamp, regionalni ataše za poljoprivredu ambasade Holandije u Beogradu, zadužen za zapadni Balkan.

"Drago mi je da sarađujemo, srećan sam što sam drugu godinu uzastopce u Guči, i zadovoljan kako porodica Vukićević vodi ovaj posao i stara se o bezbednosti i kvalitetu biljaka", kazao je diplomata sa severa Evrope.

Ogledno polje Agromobila u Belici obuhvata 1,6 hektara plodnog zemljišta na kojem nikada do sada krompir nije sejan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: