Pomeraju sve granice: Proizvode i u upotrebu stavljaju 15 vozova koji idu na vodonik

Francuska se priključuje 'zelenoj' revoluciji na železnici kupovinom 15 vozova na vodonik, koji ne proizvode ugljen-dioksid.

Izvor: SEEbiz

Petak, 30.08.2019.

19:30

Pomeraju sve granice: Proizvode i u upotrebu stavljaju 15 vozova koji idu na vodonik
Foto: Depositphotos, Leonid_Andronov, 65736037

Francuska bi trebalo da zameni postojeće dizel-modele, najavio je čelnik francuskog državnog železničkog prevoznika SNCF.

Vozovi na vodonik će biti opremljeni gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodonika i kiseonika.

Nemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju pre godinu dana, stavivši u promet dva voza francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko nedelja potpisati porudžbinu za proizvodnju 15 vozova na vodonik", rekao je izvršni direktor SNCF-a Gijom Pepi dodajući da bi vozovi trebalo da budu u funkciji za "otprilike dve godine".

Dosad je Francuska imala problem sa dobijanjem čistog vodonika, s tim da se 95 odsto vodonika dobijalo iz prirodnog gasa. Alstom je predložio prilagođavanje modela koji se koristi u Nemačkoj, pa će vozovi SNCF-a umesto čistog vodonika koristiti kombinaciju električne energije i vodonika.

Pepi navodi kako je cilj SNCF-a "da kroz 15 godina na francuskim železnicama ne ostane nijedan dizel-voz".

Francuske železnice do 2021. godine planiraju da zamene neke dizel-modele novim dizel-elektro hibridnim vozovima na severoistoku, zapadu i jugu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: