Novi paket američkih sankcija Rusiji stupio na snagu

Novi paket američkih sankcija protiv Rusije stupio je na snagu u ponoć.

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 26.08.2019.

09:48

Novi paket američkih sankcija Rusiji stupio na snagu
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Kako se očekuje, on neće znatnije uticati na njen ekonomski razvoj.

Predsednik komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov podsetio je da je uvođenje sankcija bilo objavljeno početkom avgusta.

Nakon toga, rejting-agencija "Fič" je povećala suvereni rejting Rusije i jednog broja državnih kompanija. Reakcija tržišta, zvaničnih predstavnika Rusije i bankarskog sektora je bila mirna.

"Sve to je potvrda da te mere ne mogu da izvrše značajan uticaj na Rusiju. Uzimajući u obzir da nam spoljno zaduživanje sada nije potrebno, to takođe govori da neće biti nikakvog uticaja na finansijsku stabilnost, niti na nedostatak resursa", izjavio je Aksakov.

Po njegovim rečima, antiruske sankcije imaju veliki uticaj na unutrašnju politiku SAD.

Poslanik je zaključio da je glavni minus ograničavajućih mera nastavak antiruskog raspoloženja i pogoršanje atmosfere, piše Sputnjik.

Ranije je saopšteno da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog "slučaja Skripalj".

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija.

SAD to mogu da ostvare preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge), piše Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: