Ova avio-kompanija želi da uvede najduži putnički let: Ako uspeju karte će biti veoma skupe

Najduži komercijalni putnički let na svetu trenutno je onaj Singapore Airlinesa kojem od Njujorka do Singapura treba oko 18 sati i 45 minuta.

Izvor: Investitor.me

Subota, 24.08.2019.

16:27

Ova avio-kompanija želi da uvede najduži putnički let: Ako uspeju karte će biti veoma skupe
FOTO: Depositphotos, kasto

Međutim, australijski avio-prevoznik Qantas sada ima plan da uvede i direktnu putničku liniju koja bi bila prva s trajanjem dužim od 19 sati.

Ipak, pre nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Qantasu su odlučili da ispitaju kako će tako dugo putovanje uticati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.

Iz tog razloga su osmislili test – na tri testna leta aviona Boing 787-9 Drimlajner od Njujorka i Londona do Sidneja oni će prevoziti svoje zaposlene.

Pritom će im naučnici sa univerziteta Monash u Melburnu meriti moždane talase, beležiti podatke o njihovoj budnosti, te im meriti nivo melatonina, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja, pre, tokom i nakon leta.

Na tri ovakva testna leta, planirana za oktobar, novembar i decembar, biće smešteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji.

Jednom kada (ili bolje rečeno ako) se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan uticaj na zdravlje, Qantas planira u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine da uvede nekoliko linija s neprekidnim letovima u trajanju preko 19 sati. Primarno će to biti linije koje će povezivati Njujork i London sa Sidnejom, Melburnom i Brizbejnom.

Direktni letovi na ovako dugim relacijama biće skuplji od onih s presedanjem u Dubaiju ili Singapuru, te će biti primarno namenjeni poslovnim ljudima koji su spremni da plate više kako ne bi izgubili dodatno vreme čekajući na sledeći let.

Naučnu studiju o uticaju 19-časovnog putovanja na ljude sufinansira i australijska vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: