Čuveni neboder prodat onlajn: Zgrada koja pripada odbeglom milijarderu otišla ispod cene

Neboder u Pekingu s 39 spratova, koji je oduzet odbeglom milijarderu, prodat je za 734 miliona dolara na onlajn aukciji.

Izvor: B92

Subota, 24.08.2019.

09:44

Čuveni neboder prodat onlajn: Zgrada koja pripada odbeglom milijarderu otišla ispod cene
Ilustracija FOTO: Depositphotos, ryanking999

Neboder nadahnut zmajevima ima neobičnu priču.

Smešten nedaleko od kultnog stadiona Ptičje gnezdo, toranj visok 629 stopa završen je 2008. godine u četvrti izgrađenoj za Olimpijadu u Pekingu te godine.

No, 2016. godine vlasti su oduzele vlasništvo nad neboderom kompaniji za nekretnine koju je kontrolisao prognani kineski milijarder Guo Vengui. Sud u Pekingu je zatim stavio zgradu na aukciju na veb stranicu koju vodi gigant za e-trgovinu, Alibaba.

Gua Venguija, koji živi u SAD od 2014. godine, kineske vlasti traže zbog niza optužnica, uključujući prevaru i primanje mita.

Na Yotube mogu se naći videa u kojima se on optužuje da finansira i kontroliše proteste protiv vlasti u Hongkongu. On se iz Amerike redovno obraća javnosti putem videa.

Mnogo njegove imovine vlada u Kini je zamrzla ili vratila u posed, piše Investitor.me.

Imovina je na kraju prodata za nešto manje od 5,19 milijardi juana (734 miliona dolara), samo pet miliona juana (708.000 dolara) iznad početne ponude.

Samo su se dva ponuđača prijavila za učešće na aukciji, iako je više od 150.000 ljudi registrovano za gledanje prodaje onlajn. Kupac je identifikovan kao pekinška kompanija za imovinu Yucheng Zhiye, navodi se u objavi matične kompanije BBMG Corporation.

I grupa je možda jeftino pazarila zgradu: na aukcijskom popisu se tvrdi da toranj vredi više od 7,4 milijarde yuana (1,05 milijardi dolara) – više od 40 odsto iznad prodajne cene.

Guo tvrdi da nekretnina vredi još više. U videu koji je postavljen na YouTubeu, rekao je da je dobitna ponuda samo 10 odsto njegove procenjene vrednosti.

Sa kombinovanim prostorom većim od 1,5 miliona kvadratnih metara, neboder trenutno služi kao kinesko sedište američke tehnološke firme IBM. Dizajniran je da liči na zmajevu glavu, sa još četiri kule koje predstavljaju telo i rep stvorenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: