"Ako želimo da zadržimo lekare i sestre, treba da im povećamo plate"

Pregovarački odbori vlade i sindikata zdravstva okupiće se u Ministarstvu zdravlja kako bi započeli nove pregovore o platama u zdravstvu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 23.08.2019.

11:25

FOTO: Depositphotos, vilevi

"Verujem da će sindikati pokazati razumevanje, da ćemo korektno razgovarati i naći rešenje. Mi svi isto razmišljamo. Ako želimo da zadržimo lekare i sestre, treba da im povećamo plate. Verujem da ćemo to razrešiti u nedeljama koje su pred nama", rekao je uoči sastanka ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Hrvatske Stjepan Topolnjak kazao je da očekuju konkretnu ponudu.

"Očekujemo ponudu. Iskreno se nadam da će pregovori biti konkretni. Kad čujemo, odlučićemo... Mi pripremamo štrajk, ali sve to zavisi od daljeg toka pregovora", kazao je.

Premijer Andred Plenković izjavio je da u zdravstvenom sistemu plata postoje osnovice, postoje koeficijenti i postoje dodaci, u zavisnosti od branša i grana.

"Ovo što je bilo u vezi s razgovorima u zdravstvenom sektoru govorilo se pre svega o dodacima. Moram podsetiti sve da smo ove godine povećali osnovicu za tri odsto i da kreće novo povećanje od dva odsto s isplatama plata. Važno je da ljudi razumeju da je prosečna plata u mandatu naše Vlade porasla za više od 800 kuna. Ona je sad skoro 6500 kuna u Hrvatskoj, a prosečna plata u Zagrebu je preko 7500 kuna, dakle 1000€. Minimalna plata je povećana za 24 odsto i došla je praktično na 3000 kuna. Povećane su penzije u našem mandatu sa zadnjom indeksacijom za 12 odsto", rekao je.

Upitan da li očekuje štrajkove koje su iz sindikata najavili ak ne postignu dogovori, Plenković je uzvratio da je njegova vlada za dijalog, te da konačno, pokazatelji govore da plate u mandatu njegove vlade rastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: