Bukvić i Tandir potpisali sporazum o saradnji: Velika šansa za srpske kompanije

U sedištu BBI banke u Sarajevu danas je potpisan memorandum o saradnji BBI banke sa Agencijom za sertifikovanje halal kvaliteta Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

17:05

Bukvić i Tandir potpisali sporazum o saradnji: Velika šansa za srpske kompanije
Foto: BBI banka

Memorandum su potpisali Amer Bukvić, predsednik Uprave BBI banke i Samir Tandir, direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Srbije.

Cilj memoranduma je uspostavljanje saradnje na zajedničkim aktivnostima na promociji halal-industrije, kao i pronalasku tržišta za halal-sertifikovane kompanije iz regiona.

Sporazum je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru priprema za održavanje 2. Sarajevo Halal Faira, međunarodnog sajma halal-industrije koji će se u organizaciji BBI banke održati od 26. do 28. septembra 2019. godine.

"Halal tržište u ovom trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svetu. Naš cilj je da putem Sarajevo Halal Faira sve regionalne, halal-sertifikovane kompanije uvežemo sa stranim distributerima. Naš region može biti 'zlatna vrata' za velike kompanije na halal-tržištu iz zemalja GCC i Jugoistočne Azije kako bi se organizovala proizvodnja i ušlo na evropsko halal tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cele regije”, izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Agencija za sertifikovanje halal kvaliteta Srbije je osnovana kao specijalizovana institucija Islamske zajednice u Srbiji kao izraz prepoznate potrebe firmi da se poveća njihova konkurentnost, brendiranje i pozicioniranje na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu, ali prvenstveno konzumenata čiji je interes povećanje dostupnosti halal hrane kao zdrave i dodatno proverene, a čije temeljne delatnosti obuhvaćaju edukaciju i promociju sertifikovanih proizvoda i proizvođača.

"Zahvaljujući politici predsednika Vučića halal tržište je otvoreno za kompanije iz Srbije. Takođe, najveće investicije u Srbiji dolaze sa tog prostora - Emirati, Turska. Današnje potpisivanje sporazuma sa BBI bankom koja je organizator Sarajevo biznis foruma i Sarajevo halal sajma ima za cilj bolje pozicioniranje kompanija iz Srbije na ovim manifestacijama na kojima su prisutne najveće kompanije iz regiona. Naša ekonomija je lider u regionu pa u proizvodnji halal proizvoda dominiramo. Ove godine na Sarajevo halal sajam dolazi 15 najvećih distributera iz Kraljevine Saudijske Arabije. Cilj nam je da i to tržište otvorimo za kompanije iz Srbije jer su naši klijenti najveće srbijanske kompanije, a samo izvozom ćemo povećati BDP i poboljšati standard našim građanima", izjavio je Tandir za B92.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i dr. Mevlud ef. Dudić, predsednik Mešihata IZ u Srbiji.

SHF 2019 organizuju Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, a pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Foto: BBI banka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: