Možda ne baš Grenland, ali ima ostrva koja su na prodaju

Prošlo je dosta vremena otkad su SAD kupovale teritorije, ali ako je Trampova namera sa Grenlandom propala, ima drugih opcija koje bi kupac mogao da razmotri.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

16:00

Možda ne baš Grenland, ali ima ostrva koja su na prodaju
Foto: Depositphotos/mvaligursky

Za to postoje dobre prilike, naročito u Južnoj Americi, piše Gardijan.

Čileansko ostrvo Guafo je na prodaju po ceni od 20 miliona dolara. Nenaseljeno ostrvo površine 300 kvadratnih kilometara dolazi u paketu sa kolonijama morskih lavova i pingvina. Jedina mana je što morate malo da ga delite sa mornaricom Čilea, koja tamo ima meteorološku stanicu.

Ako vam to ostrvce nije dovoljno veliko, pogledajte ostrvo Trajgen, takođe u Čileu – relativno je povoljno sa cenom od 25 miliona dolara za 520 kvadratnih kilometara.

Naravno, oba se ne mogu po veličini porediti sa Grenlandom – najvećim ostrvom na svetu – ali sa druge strane, nije im 80 odsto površine prekriveno ledom, što je ipak određena prednost.

Oglasi za ostrva ne liče na druge oglase za nekretnine. Ko bi odoleo grčkom ostrvu sa obećanom "kućom i crkvom i kozama kojima treba pastir".

Ukoliko vam džep nije dovoljno dubok za tako nešto, možda možete da potražite dobrotvora. Na pomalo neuobičajen način za odnose dve države, 2017. godine egipatski predsednik Sisi "poklonio" je pusta, ali strateški važna ostrva Tiran i Sanafir u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji. Egipat je upravljao tim ostrvima nekoliko decenija, do trenutka kada je to postalo nesigurno, a javnost se pobunila kada je egipatski parlament odobrio sporazum o pomorskim granicama koji je potvrdio da ona pripadaju Saudijcima.

Ako ostrva nisu za vas, i dalje postoji šansa da steknete velike zemljišne posede, pod uslovom da imate dovoljno novca, naravno. Danski milijarderi Anders i Ana Holč Povlsen uspeli su da postepeno steknu više od 80.000 hektara u Saterlandu i Grampijanskim planinama u Škotskoj, postavši najveći privatni zemljoposednici u toj zemlji sa ciljem da škotskim planinama ponovo vrate divljinu.

Ne sviđa vam se da počinjete da gradite od nule? Zašto onda ne kupite celo mesto? Neka italijanska sela iznela su primamljivu ponudu da prodaju imanja za samo jedan evro pod uslovom da ih obnovite.

Druga mesta su istakla cene, kao Tiler u Oregonu, koji je oglašen na prodaju za 3,85 miliona dolara 2017. godine. Poput pomenutih Povlsenovih, jedna porodica je postepeno povećavala deo grada u svom vlasništvu sve dok ga nije prodala anonimnom kupcu.

Ostrva se ne prodaju baš često, a i kada do toga dođe, izgleda da često samo pređu iz ruku jednom milijardera u vlasništvo drugog. Lanai, šesto po veličini od havajskih ostrva, kupio je šef Orakla Lari Elison, od generalnog direktora kompanije "Doul fud" Dejvida Mardoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: