U Nemačkoj tokom karijere 13 meseci rade besplatno: Trećini zaposlenih ne plaćaju prekovremeno

Novo istraživanje pokazalo je da trećina zaposlenih u Nemačkoj radi neplaćeno više od godinu dana tokom karijere.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2019.

18:40

U Nemačkoj tokom karijere 13 meseci rade besplatno: Trećini zaposlenih ne plaćaju prekovremeno
Foto: Epa/FRIEDEMANN VOGEL

Danas se u proseku u Nemačkoj prekovremeno radi tri sata nedeljno.

Zaposleni za vreme radnog veka rade prekovremeno 9.655 sati a kod onih na višim pozicijama to se penje na 15.390 sati, pokazalo je istraživanje Partnera za kompenzaciju (Compensation Partner) iz Hamburga koje je obuhvatilo više od 215.000 zaposlenih u Nemačkoj.

Istraživanje je pokazalo da trećini zaposlenih nisu nadoknađeni dodatni sati. Zato oni tokom radnog veka rade 13 meseci besplatno, piše Euractiv.rs.

U slučaju menadžera čak 74 odsto njih ne dobije kompenzaciju. Oni tokom karijere rade 21 mesec besplatno.

Dobra vest je, piše Local.de, što je broj prekovremenih sati u padu, sudeći prema aplikaciji Vork tajm monitor.

Čak 54 odsto zaposlenih u Nemačkoj radi prekovremeno, u proseku oko tri sata nedeljno, ili žene u proseku 2,2, a muškarci 3,7 sati. U 2009. je prosečan broj prekovremenih sati bio 6,5 nedeljno.

Direktor u Partneru za kompenzaciju Tim Beger rekao je za Špigl onlajn da je pad povezan sa ekonomskim kretanjima.

"Napeta situacija u uslovima finansijske krize doprinela je da 2009. bude više prekovremenog rada nego danas", rekao je Beger i dodao: "Danas doživljavamo ekonomski bum, a odnos između rada i privatnog života je uravnoteženiji, što znači manje volje za prekovremeni rad".

Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), koji pripada Saveznoj agenciji za zapošljavanje, takođe je registrovao smanjenje broja prekovremenih sati.

Međutim, prema istraživaču tržišta rada iz IAB Encu Veberu, smanjenje broja prekovremenih sati zapravo je povezano sa usporavanjem ekonomije.

Evropski sud pravde proletos je presudio da svi prekovremeni sati zarađeni širom EU moraju da budu prijavljeni i plaćeni.

Tek treba da bude utvrđeno kako će se ta presuda sprovoditi u Nemačkoj. Svaka članica može da odluči kako će je sprovoditi, uključujući i to da li će aktivnosti poput odgovaranja na imejl od kuće biti izostavljene ako ne mogu precizno da se izmere.

Broj prekovremenih sati u Nemačkoj u 2017. je dostigao 2,1 milijardu, od čega je polovina bila neplaćena, saopštila je vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: