Bitkoin dobio ozbiljnu konkurenciju: Kina pravi svoju digitalnu valutu

Narodna banka Kine (PBOC) "blizu je" izdavanja sopstvene digitalne valute, izjavio je zamenik direktora odeljenja za plaćanje PBOC Mu Čangčum.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

11:37

Bitkoin dobio ozbiljnu konkurenciju: Kina pravi svoju digitalnu valutu
FOTO: EPA, RITCHIE B. TONGO

Kineski digitalni novac zvaće se "ChinaCoin" i on neće biti klasična kriptovaluta.

Mu je otkrio da su istraživači banke na kineskoj državnoj digitalnoj valuti radili više od godinu dana, ali nije precizirao datum izlaska.

PBOC digitalna valuta biće pod kontrolom države, preneo je Bloomberg.

Pridržavaće se kineskih propisa o prevari i pranju novca, i zasnivaće se na "dvostepenom" sistemu, pri čemu će centralna banka ući u partnerstvo s nekim drugim kineskim finansijskim institucijama u postupku nadzora i utvrđivanja vrednosti.

Mu je, takođe, napomenuo da se digitalna valuta neće zasnivati samo na tehnologiji blockchain-a, izrazivši bojazan da možda neće moći da obradi količinu transakcija potrebnu za Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: