"Inflacija niska i stabilna, finansijska stabilnost očuvana"

U Srbiji su nastavljena povoljna makroekonomska kretanja i u 2019. godini, inflacija je niska i stabilna, a finansijska stabilnost je očuvana.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

10:35

FOTO: Depositphotos, diegobib

To je izjavio viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.

Jović je, na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji na konferenciji za novinare u NBS, istakao da su troškovi finansiranja ostali niski, što je povećalo ekonomsku i investicionu aktivnost u zemlji.

"Inflacija je u proteklih šest godina bila niska i stabilna na nivou od oko 2,0 odsto, što očekujemo i za ovu i narednu godinu", naveo je viceguverner.

Dodao je da je sačuvana finansijska stabilnost, i da je pitanje nasleđenih problematičnih kredita rešeno na održiv način.

"Njihov nivo smanjen je za više od 70 odsto u poslednje četiri godine, a njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je na 5,2 odsto", rekao je Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: