Sve za opstanak fabrike: Većina radnika bi pristala i na smanjenje plata za 50 odsto

U upravnoj zgradi kompanije Aluminij d.d. Mostar održan je sastanak Kriznog štaba tog eks-Ju giganta kako bi se napravio dogovor o njenom daljem radu.

Izvor: klix.ba

Sreda, 14.08.2019.

08:20

Sve za opstanak fabrike: Većina radnika bi pristala i na smanjenje plata za 50 odsto
Ilustracija FOTO: FOTO EPA, JALIL REZAYEE

Pored Uprave Društva i predstavnika Nezavisnog sindikata sastanku su prisustvovali i predsednik HNS BiH Dragan Čović i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević.

Posle ovog sastanka održan je još jedan i to sa predstavnicima potencijalnih investitora, izraelsko-kineske kompanije.

Novi sastanak na temu uplate doprinosa, otpremnina i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je bila planirana za 1. septembar ove godine, poslužio je za predstavljanje rezultata ankete po kojoj se 64 odsto radnika izjasnilo da bi pristalo na nastavak rada uz izmenjene uslove - smanjenje plata za 50 odsto.

Njih devet odsto se izjasnilo da bi uzelo otpremnine, šest odsto je zaokružilo i jedno i drugo, dok se 21 odsto radnika nije nikako izjasnio, kazao je predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija Romeo Biokšić.

Po njegovim rečima, nacrtom sistematizacije novih radnih mesta, koja je predviđena za prvu fazu ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, predviđeno je 334 radnika, s tim da je za 495 njih, koji imaju ugovor na neodređeno, potrebno osigurati otpremnine u iznosu od oko četiri miliona maraka, koje Uprava društva nema.

Biokšić smatra da je i iz tih razloga upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne unese nova sredstva.

"U ovakvoj situaciji, bez stranog investitora i bez ikakve finansijske injekcije, s ovolikim otpremninama, dovodi se u pitanje misija pokretanja proizvodnje, a federalna ministarka finansija Jelka Milićević je, takođe, potvrdila da bi ovih 334 zaposlenih moralo prvih mesec, dva - da rade bez plate", napomenuo je Biokšić.

Uprava je prezentovala nacrt sistematizacije za Fazu 1, Livnicu i prateće službe s objašnjenjima vezanim za radna mesta. Takođe je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze s dinamikom provođenja.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata održan je i radni sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora izraelsko-kineske kompanije, koji je već pokrenuo procese za due diligence analizu.

Due diligence analiza je dubinska analiza i jedan od ključnih koraka u procesu kupovine nekog privrednog društva. Podrazumeva procenu ugovaranja s komercijalnog, finansijskog i pravnog stajališta.

Sprovodi se s ciljem što boljeg uvida u razne aspekte poslovanja društva pre akvizicije radi izbegavanja neizvesnih stanja ili eventualnih sporova.

Podsećamo, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su pre nešto više od mesec dana, nakon što je preduzeće skinuto s visokonaponske električne mreže.

Aluminij već nekoliko godina posluje s gubitkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: