Evropska unija uvela dodatne carine na uvoz biodizela iz Indonezije

Evropska unija je uvela dodatne carine na uvoz biodizela iz Indonezije, tvrdeći da vlada ove države na jugoistoku Azije subvencioniše to gorivo.

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

15:08

Evropska unija uvela dodatne carine na uvoz biodizela iz Indonezije
FOTO: Epa, Toms Kalnins

Evropska komisija je saopštila da je istragom "utvrđeno da indonezijski proizvođači biodizela ostvaruju konkurentsku prednost preko grantova, poreskih olakšica i putem pristup sirovinama čija je cena ispod tržišne".

Komisija kaže da "to preti da nanose ekonomske štete evropskim proizvođačima“, zbog čega se uvode carine od osam do 18 odsto kako bi se ponovo uspostavili ravnopravni uslovi u tržišnoj utakmici za proizvođače biodizela iz EU“.

Takozvane kompenzacione carine su dozvoljene prema globalnim trgovinskim pravilima.

EK navodi da su ove carine privremene, ali da bi one mogle da budu uvedene kao konačne do decembra u zavisnosti od toga kako se istraga bude razvijala.

Evropski 28-člani blok godišnje uvozi biodizel iz Indonezije u vrednosti od oko 400 miliona evra (450 miliona dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: