Loše raspoloženje nemačkih investitora: Indeks poverenja pao na minus 44,1

Raspoloženje među nemačkim investitorima se u avgustu pogoršalo znatno više od očekivanja usled trgovinskih sporova i veće šanse za Bregzit bez dogovora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

13:26

Loše raspoloženje nemačkih investitora: Indeks poverenja pao na minus 44,1
FOTO: Depositphotos, viz-arch

Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, pao je u avgustu na minus 44,1 poen sa julskih minus 24,5 poena, što je najniži nivo od decembra 2011. godine.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će indeks pasti na minus 28,5 poena.

Nakon što je ZEW objavio svoje istraživanje, nemački berzanski indeks DAKS je potonuo na najniži dnevni nivo.

Istraživanje je, prema rečima predsednika ZEW-a Akima Vambaha, ukazalo na znatno pogoršanje perspektiva za nemačku ekonomiju.

"Najnovija eskalacija trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, rizik od konkurentske devalvacije valuta i povećana verovatnoća da će doći do Bregzita bez dogovora, mogli bi da stvorei dodatni pritisak na ionako slab ekonomski rast", naveo je Vambah u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: