Ugrožena borbena gotovost: Povlače MiG-29, naručuju F-35

Poljski dnevni list "Dzienik gazeta pravna" objavio je prekjuče tekst o tome da bi Poljska uskoro mogla da povuče iz naoružanja lovačke avione MiG-29.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2019.

13:11

Ugrožena borbena gotovost: Povlače MiG-29, naručuju F-35
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Autor Maciej Mi³oš u tekstu pod naslovom "MiG-ovi se možda neće vratiti u upotrebu. Samo F-16 neće braniti poljsko nebo" komentariše da bi povlačenje MiG-a 29 iz upotrebe, što je, kako je navedeno, vrlo verovatno, dovelo do nedovoljnog broja borbenih aviona za izvršavanje svih postavljenih zadataka.

Poljski MiG-ovi 29 su nakon udesa koji se dogodio 4. marta ove godine, prilikom kojeg je pilot preživeo, još prizemljeni, a uzroci pada aviona do danas nisu zvanično saopšteni, piše portal Tango six .

Nesreće sa žrtvama i bez žrtava

To svakako utiče na borbenu gotovost ratnog vazduhoplovstva Poljske, jer se svakim danom smanjuje broj pilota koji su u trenaži.

Autor teksta iznosi da je mogućnost povlačenja sovjetskih lovaca 90 procenata i u toj tvrdnji se poziva na izjave poljskih vojnih stručnjaka.

Nezvanično, niko iz vojnog i političkog vrha ne želi da se avioni povuku iz upotrebe, ali istovremeno postoje određeni ljudi koji bi to rado uradili.

Takođe, podseća se i na prošlogodišni udes MiG-a 29 kada je pilot poginuo zbog neispravnosti izbacujućeg sedišta.

Holding kompanija "Polska grupa zbrojeniova" koju je osnovala poljska vlada radi udruživanja poljskih firmi odbrambene industrije u državnom vlasništvu nedavno je, kako navodi autor, saopštila da je još 2011. u remontnom zavodu WZL-2 došlo do greške u projektovanju rezervnog dela koja nije otkrivena u procesu provere, ali ni primene dela koji se nalazi u proizvodnji.

Nakon udesa kada je pilot poginuo, zavod WZL-2 je sproveo unutrašnju istragu nakon čega su zaposleni koji su direktno bili uključeni u projektovanje pomenutog dela dobili otkaz.

Problemi u industriji

Ovakav razvoj situacije ne samo da slabi sposobnost zaštite poljskog neba već stvara probleme i industriji.

Poljski list piše i o tome da zavod WZL-2 ne dobija dovoljno novca od države za obavljene poslove jer se sada, nakon prizemljenja flote, ne dobija novac i za probne kontrolne letove aviona na kojima su remontni radovi određenog obima završeni.

Ukoliko bi MiG-29 bio povučen iz upotrebe, WZL-2 bi takođe izgubio veliki deo prihoda jer se, iako se tamo održavaju i borbeni avioni F-16, 90 odsto prihoda odnosi na usluge održavanja flote aviona MiG-29 i Su-22.

Kako dalje primećuju u tekstu poljskog lista, situacija što se tiče borbenih aviona bi se mogla popraviti povećanjem operativnosti flote F-16 jer je, kako su nezvanično saznali iz izvora u vazduhoplovnim snagama, trenutno je borbeno spremno svega 20 procenata, odnosno 10 od 48 aviona tog tipa.

Međutim, iznose i da je povećanje operativnosti F-16 malo verovatno jer to nije urađeno godinama unazad zbog hroničnog nedostatka rezervnih delova.

Najverovatnije naručuju F-35

Prema autoru teksta, nova narudžbina borbenih aviona, najverovatnije će to biti američki F-35, neće rešiti problem jer se, na osnovu iskustava korišćenja F-16, postizanje njihove pune borbene sposobnosti očekuje tek oko 2030. godine. Osvrnuvši se na mogućnost poljske industrije da učestvuju u programu F-35, to je ocenjeno kao skoro nemoguće.

Vazduhoplovne snage Poljske, kako se dalje navodi, imaju želju da nastave da koriste MiG-29, ali žele garantovanu sigurnost njihove upotrebe.

Odluka o nastavku njihovog letenja će biti doneta nakon analize preventivnih pregleda, zaključaka i preporuka.

Zvaničnici iz Ministarstva nacionalne odbrane izjavili su da će polazna tačka za takvu odluku biti utvrđivanje da li su avioni bezbedni za dalje korišćenje.

Na ovo treba dodati i da Poljaci danas samostalno održavaju svoju flotu MiG-ova 29, iako postoje informacije da na tom polju sarađuju sa Ukrajinom.

Prema službenim podacima tvrdi se da RV Poljske trenutno koristi 30 lovaca MiG-29, 32 jurišnika Su-22 i 48 višenamenskih F-16.

Ipak, dugoročno je planirano da u naoružanju ostane 16 aviona MiG-29 i 18 Su-22 koji su u poljskim vazduhoplovnim zavodima dobili modernizacije manjeg obima, koje međutim nisu bitno uticale na povećanje njihovih borbenih sposobnosti.
Foto: Depositphotos/ S_Kohl

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: