Cena paradajza šokantna: Salata košta kao kilo mesa VIDEO

Leto je sezona raznog voća i povrća i trebalo bi da su ovi proizvodi na pijacama sada najjeftiniji.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

19:02

Cena paradajza šokantna: Salata košta kao kilo mesa VIDEO
Foto: Depositphotos/Corepics

Ali to kod nas već godinama nije slučaj.

Nekada je onaj ko je želeo da uštedi neki dinar bežao je iz supermarketa i jeftinije povrće tražio na pijacama, kao i da bi kupio prave domaće proizvode.

Ali osim što proizvodi na pijacama sada većinom nisu domaći, sada ni cene više nisu uopšte povoljne.

Ukoliko želite da kupite paradajz na pijaci moraćete da izdvojite i do 200 dinara za kilogram. Kako biste imali kompletnu salatu i za krastavac treba izdvojiti oko 150 dinara.

Kilogram paradajza koji su povrtari prodali za 60 dinara na šabačkim pijacama košta čak tri puta više. Kada se tome dodaju paprike i luk, jedan ručak šabačke domaćice košta kao kilogram mesa.

"Paradajz nikad nije bio skuplji nego sad“, kaže jedna gospođa na pijaci za Prvu TV.

Prodavačica na pijaci kaže da narod kupuje, ali manje nego ranije, i ističe da je vreme učinilo svoje.

I u Nišu je cena paradajza duplirana, a na nekim tezgama prodaje se i po 180 dinara za kilogram.

Prodavci objašnjavaju da je cena toliko porasla jer su plodovi sa otvorenog polja tek počeli da pristižu pa paradajza nema dovoljno na tržištu.

"Cena se manja u zavisnosti od sezone. Menjaju se uslovi, jer kad imate godinu koja je problematična zbog suše ili padavina u određenim periodima za određene kulture desi se da su prinosi manji ili veći, ili kasne, pa se onda cene pomeraju u skladu s tim", kaže Veljko Jovanović, sekretar za prehrambenu industriju.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: