Nije tesno? Ispod mosta je ostavljen prolaz za brod dužine 100 metara

Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz, tako da duplo veći brod može proći kroz prolaz, nego što može uploviti u Neum.

Izvor: dnevnik.ba

Petak, 19.07.2019.

17:33

Nije tesno? Ispod mosta je ostavljen prolaz za brod dužine 100 metara
Foto: Epa, STR

Ovo objašnjava kapetan Neumske kapetanije Stojan Šutalo.

Naime, maksimalna dužina koja može da uplovi u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi, piše Dnevnik.ba.

Peljar je međunarodni priručnik koji služi pomorcima da bi lakše pristali na sva urbana i neurbana mesta na svetu. Prema tom priručniku najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je pet i po metara, odnosno dužine do 100 metara a u BiH, prema rečima kapetana Neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.

"U kapetaniji koja upravlja ovim akvatorijem ima registrovano oko 200 plovila, međutim nisu oni svi u Neumu, nalaze se od Crne Gore do Istre. To su građani BiH koji registruju ovde, a odmaraju se na nekim drugim lokacijama i tamo koriste ta plovila. Nijedno plovilo u registru nemamo preko 12 metara" rekao je Šutalo.

Poslednji put brod dužine 100 metara u Neum je uplovio 2003. godine i prema rečima kapetana Šutala koji je tada bio sa njima, nakon što je zaduvao vetar posada je pobegla iz zaleva.

"2003. je prvi vojni brod oko 100 metara, San Nikolas, američke armade uplovio u Neum, oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zaduvao je noću vetar, i ta velika armada je pobegla glavom bez obzira iz zaleva" objašnjava prvi čovek Neumske kapetanije.

Naime, brod prilikom sidrenja mora baciti četiri svoje dužine kako bi mogao nesmetano da kruži, a zbog orkanskih vetrova koji ovde duvaju velika mogućnost je da će se brod nasukati.

Šutalo je potcrtao da nije problem prolazak ispod mosta, nego uplovljavanje u Neum. Takođe je istakao da osim što u BiH nema velikih brodova, ne postoji ni Zakon o vodnom saobraćaju na nivou BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: