"Drskost važnog člana NATO": Kupovina S-400 predstavlja "tektonski potres"

Turska kupovina ruskih sistema S-400 predstavlja "tektonski potres" u geopolitici, pišu britanski mediji.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

15:00

Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Kako piše "Fajnenšel tajms", "drskost vrlo važnog člana NATO-a koji kupuje vojnu opremu od protivnika Zapada" objašnjava se "jačanjem ličnih veza predsednika dveju država, kao i što, a ništa manje važno, raste napetost između Ankare i Vašingtona".

List vezuje promene "sa promenom prioriteta Turske u Siriji, gde su SAD počele da naoružavaju kurdske militante koje većina Turaka smatra realnom pretnjom po bezbednost svoje države" i naglašava da turska kupovina S-400 preti sniženju nivoa odnosa između SAD i Turske — "do najniže tačke za poslednju deceniju", prensi Sputnjik

.

"To pomeranje je vrlo važno i iznenađujuće i glavni pobednik u ovom slučaju nije Turska, a ni Vašington, već Rusija", izjavio je šef analitičkog centra "Edam" u Istanbulu Sinan Ulgen.

Bivši ambasador Turske u SAD Faruk Logoglu naglasio je da je strategija pretnje Vašingtona Ankari bila greška, uzimajući u obzir visok nivo neprijateljstva turske javnosti prema Americi i političku kulturu Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: