Svetsko tržište dronova za civilne namene će se utrostručiti u narednih 10 godina

Svetsko tržište dronova za civilne namene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručiće se u sledećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

13:54

Svetsko tržište dronova za civilne namene će se utrostručiti u narednih 10 godina
FOTO: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Međutim, američki zvaničnici upozoravaju na bezbednosne rizike.

Procenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama podržaće ga postupno otvaranje američkog vazdušnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u vazduhoplovstvu Teal Group.

Objava izveštaja vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za bzbednost, budući da bi Peking preko bespilotnih letelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osetljivih podataka i snimaka.

Kineski proizvođači opremaju tri četvrtine svetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Fil Finegan iz Teal Grupa.

U maju je američko ministarstvo nacionalne bezbesnosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke, prema belešci koju je analizirao Reuters.

Kineski proizvođač bespilotnih letelica DJI, koji je u središtu kritika, nazvao je bezbednosne bojazni "lažnim" i "pogrešnim".

DJI-jevi klijenti imaju "potpunu" kontrolu nad svojim podacima, naglasio je portparol kompanije Majkl Oldenburg u telefonskom razgovoru.

Vodeći su tržišni segment za bespilotne letelice, pokazuje studija, inspekcije u industriji, najviše u građevinarstvu, energetici i rudarstvu. U tim sektorima se bespilotne letelice koriste, između ostalog, za snimanje pogona, rudnika i dalekovoda.

Na drugom mestu je poljoprivreda, gde se letelice koriste za prskanje useva i analizu polja.

Američka vojska je u 2017. prestala da koristi DJI-ove dronove. Senatska verzija zakona o dozvoli korišćenja u nacionalnoj obrani sadrži odredbu kojom se ministarstvu obrane zabranjuje korišćenje kineskih bespilotnih letelica.

Cape, kalifornijska kompanija koja prodaje softver za dronove bezbdnosnim agencijama, objavila je u sredu da će "obustaviti sve oblike integracije" s DJI-jem i drugim kineskim proizvođačima dronova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: