Komisija odobrila Beogasu kupovinu Somborgasa

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je preduzeću Beogas iz Rakovice kupovinu preduzeća za izgradnju gasovoda i distribuciju prirodnog gasa Somborgas.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

14:21

Komisija odobrila Beogasu kupovinu Somborgasa
Foto: Depositphotos/photojimdp

Kako se navodi u rešenju, objavljenom na sajtu Komisije, "odobrava se u skraćenom postupku koncentracija učesnika na tržištu", a koja nastaje sticanjem neposredne individualne kontrole Beogasa nad preduzećem iz Sombora.

Društvo za izgradnju i održavanje gasovoda i distribuciju gasa Beogas d.o.o. osnovano je 1998. godine i aktivno je u izgradnji i održavanju gasovoda kao i u distribuciji prirodnog gasa.

Distributivna mreža prirodnog gasa ovog društva prostire se na teritorijama opština Čukarica, Voždovac, Palilula, Pećinci i Bačka Topola.

Firma Beogas pripada grupi društava kojom kao krajnje matično preduzeće upravlja "Petrol Slovenska energetska družba" iz Ljubljane. Akcije ovog slovenačkog preduzeća listrirane su na Ljubljanskoj berzi, pri čemu nijedan akcionar ne poseduje kontrolni uticaj.

Prema javno dostupnim informacijama, tri najveća akcionara ovog društva na dan 31. marta ove godine bili su "Češkoslovenska obćodni bank A.S." sa 12,78 odsto akcija, zatim "Slovenski državni holding dd" sa 12,68 procenata akcija i Republika Slovenija sa 10,10 odsto akcija.

Petrol grupa je na području Jugoistočne Evrope pretežno aktivna u oblasti trgovine naftom i naftnim derivatima. Kada je reč o firmi Somborgas, koja je osnovana 1999. godine, ono pokriva svojom mrežom teritoriju grada Sombora.

Trenutno se nalaze pod kontrolom hrvatskog preduzeća iz Zagreba "Montmontaža" koje poseduje većinski udeo od 67 odsto osnovnog kapitala ovog društva. Vlasnik preostalog manjinskog udela ovog društva od 33 procenta je, bez mogućnosti kontrole, Skupština Opštine Sombor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: