Mora: Srbija može da duplira privredni rast

Direktor svetske banke za finansije i inovacije, Alfonso Garsija Mora izjavio je da Srbija sprovodi temeljne reforme, posebno u oblasti digitalizacije.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

13:33

Mora: Srbija može da duplira privredni rast
Foto: Alfonso Garsija Mora

Mora je u izjavi za Tanjug rekao da je veoma važno što se u Srbiji uveliko radi na digitalizaciji ekonomije i dodao da ako reforme budu do kraja implementirane neće biti teško da se privredni rast zemlje duplira u narednih 10 ili 15 godina. Posebno je istakao činjenicu da Svetska banka ima veoma blisku i dobru saradnju sa Vladom Srbije.

Mora je, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će privredni rast Srbije u 2019. biti, prema proceni Svetske banke, oko 3,5 odsto, a u narednim godinama oko četiri odsto.

Posebno je diskutovano o četiri oblasti: Prva se tiče finansijskog sektora i pristupima izvorima finansiranja ekonomije, pre svega realnog sektora i malih i srednjih preduzeća, druga - profesionalnog usavršavanja i sticanja veština radne snage u Srbiji kako bi bila produktivnija. Bilo je reči i o efikasnosti uprave i povećavanju njenih kapaciteta kako bi bolje služila građanima i privredi, kao i o povećanju konkurencije na tržištu i podizanju konkurentnosti privrede poboljšavajući poslovni ambijent i klimu za investicije.

Kako kaže, Srbija je pokrenula odlične inicijative kada je reč o digitalizaciji. "Veoma smo srećni što smo blizak partner Srbije u mnogim inicijativama, po pitanju inovacija". Mora ističe, na primer, da uspešno rade fondovi za inovacije i nauku i da je veoma važno što vlada, kao i premijerka lično, daje veliku podršku digitalnoj agendi.

"Važno je što se ide u pravcu digitalizacije ekonomije, što se prelazi na elektronska plaćanja, elektronsku trgovinu i slično. Verujemo da su preduzeti koraci u dobrom pravcu i mi ćemo nastaviti da pomažemo Vladi Srbije u tom smislu", poručio je Mora.

Kaže da Srbija ima dobru poziciju na Duing biznis listi Svetske banke i da se vidi napredak prethodnih godina, a posebno kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, po čemu se vidi da je Srbija dosta napredovala. Vođeni su razgovori o tome kako funkcioniše tržište, rekao je Mora i dodao da je važno podsticati konkurenciju na tržištu kako bi se razvijao privatni sektor.

Istakao je i da treba nastaviti reforme i u oblastima gde ih je teško sprovesti, jer su one potrebne kakao bi zemlja povećala potencijal privrede, kao i da će reforme dovesti Srbiju na mesto gde treba da bude.

"Verujem da sa reformama koje sam spomenuo neće biti teško da se duplira privredni rast zemlje u narednih 10 ili 15 godina", zaključio je Mora. Sastanku More sa premijerkom Brnabić u Vladi Srbije prisustvovao je i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stevan Ndegva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: