Folksvagen ipak nije odlučio da gradi fabriku u Turskoj: Još ima nade za Srbiju?

Nemački proizvođač automobila Folksvagen još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, rekla je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

09:45

Folksvagen ipak nije odlučio da gradi fabriku u Turskoj: Još ima nade za Srbiju?
FOTO: Depositphotos, blinow61

Ona je dodala da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji.

"U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima, ali konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo da otkrivamo detalje o pojedinim lokacijama", rekla je Botke za Politiku, nakon što su nemački mediji prošle nedelje objavili da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

Poslednjih nekoliko meseci govori se da Folksvagen traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Svetski mediji koji su objavili da je Turska favorit, pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Razlog zbog kojeg Folksvagen traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Nemačkoj ubuduće trebalo da proizvode isključivo električne automobile.

Folksvagen je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija, podseća Politika.

List prenosi pisanje Dojče velea da postoje tri razloga za seobu Folksvagena na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi.

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: