Vučić: Srbija kupila 18 sistema mistral sa ukupno 50 raketa

Tokom posete francuskog predsednika, Vučić je posebno zahvalio Makronu i kompanijama koje su omogućile da vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.07.2019.

18:34

Vučić: Srbija kupila 18 sistema mistral sa ukupno 50 raketa
Foto: Epa/JAVIER CEBOLLADA

"Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode. Srbija ima nešto novca i hoćemo da, kao vojno neutralna zemlja, zaštitimo svoju teritoriju. A Francuska kao saveznik i zemlja moderne tehnologije može u tome da nam pomogne", rekao je Vučić.

On je posebno pomenuo nabavku protivvazduhoplovnih raketnih sistema Mistral i naveo da je Srbija kupila 18 jedinica tog oruđa sa ukupno 50 raketa.

Da podsetimo, pet od dvadesetak sporazuma koji su danas potpisani u Beogradu tiču se vojne industrije dve zemlje.

Miroslav Lazanski je posebno izdvojio PVO sistem "mistral", koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbegavanje laserskog ometanja.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

U pitanju je najsavremenija tehnologija i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: