Kraj ograničenja iznošenja novca iz zemlje? Centralna banka za ukidanje kontrole kapitala

Grčka centralna banka će preporučiti da se u najkraćem roku u potpunosti ukinu kontrole kapitala u zemlji, izjavio je danas grčki guverner Janis Sturnaras.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

15:14

Kraj ograničenja iznošenja novca iz zemlje? Centralna banka za ukidanje kontrole kapitala
Foto: Epa/Valda Kalnina

"Smatramo da kontrole kapitala više nisu od koristi. Banka Grčke će preporučiti vladi da one (kontrole) budu u najkraćem mogućem roku ukinute", rekao je Sturnaras novinarima nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prenosi Rojters.

Grčka je u junu 2015. godine uvela kontrole kapitala kako bi sprečila odliv gotovine iz banaka pošto je zemlja bila na ivici finansijskog sloma tokom krize pregovora sa kreditorima.

Ograničenja na podizanje gotovine iz banka, koja su počela s limitom od 60 evra dnevno, od tada su postepeno ublažavana, a u potpunosti su ukinuta u oktobru 2018. godine, ali su na snazi i dalje ograničenja na iznos novca koji se može transferisati u inostranstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: