Da bi izbegli blokade SAD, Kina gradi grandiozan autoput do Evrope

Vlada Rusije odobrila je projekat Meridijan, prvi javno-privatni autoput, koji će biti najkraći put za prevoz robe između Kine i Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

10:43

Da bi izbegli blokade SAD, Kina gradi grandiozan autoput do Evrope
Foto: EPA, Laurent Gillieron

Autoput Meridijan će biti dugačak skoro 2.000 kilometara, imaće četiri trake i ići će od Belorusije do Kine, prolazeći kroz osam regiona Rusije i Kazahstan. Cena putovanja za prevoznike iz zemalja koje nisu deo Evroazijske ekonomske unije iznosiće 70 centi po kilometru, a prva vozila proći će ovim putem 2024. godine.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju autoputa, a prema pisanju ruskih medija, ovaj projekat značajno će uticati na razvoj i modernizaciju ruske infrastrukture.

Glavni povod za izgradnju ovog puta jeste to što zapadne zemlje, među kojima prednjači Amerika, konstantno uspostavljaju nove blokade i time otežavaju transport i trgovinu kineskim kompanijama. Kinezi danas aktivno pronalaze nove rute, pomorske i kopnene, kako bi zaobišli ove prepreke i povećali transport svoje robe.

Prema rečima rukovodioca rusko-kineskog analitičkog centra Sergeja Sanakojeva, u svetu su već prisutne forme javno-privatnog partnerstva, a kineske kompanije već uveliko rade na izgradnji auto-puteva u skladu sa koncesionim uslovima — i u Africi i u Latinskoj Americi, pa i u Evropi — i ne postoji nijedan razlog da takav mehanizam realizacije investicionih projekata ne bude primenjen i u Rusiji.

Sanakojev navodi da su šanse za potencijalnu zaradu Rusije i ostalih zemalja kroz koje će prolaziti ovaj auto-put velike, te da će priliv novca biti veliki samim postojanjem ovog puta.

"Ako čak zamislimo situaciju u kojoj ruske kompanije uopšte ne budu koristile taj put, što je praktično nemoguće, Rusija bi i u tom slučaju zarađivala, makar od naplate putarine i tranzita. Čak i u tom scenariju nema ničeg lošeg, jer to svakako predstavlja dodatnu zaradu, pružaju se nove usluge", napominje on.

"Međutim", dodaje Sanakojev, "treba imati u vidu da je realnost drugačija, i da sve ogromne infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja auto-puteva, prate i drugi projekti, poput izgradnje prateće infrastrukture. To ujedno označava i povećanje radnih mesta, ne samo za Kinu već i za zemlje kroz koje bude prolazio taj put, a ujedno i dodatne prihode koji se u budžet slivaju na osnovu poreza."

Navodi primer loše realizacije auto-puta koji je povezivao Moskvu sa Kazanjom i upozorava da je potrebno utvrditi ekonomsku komponentu i dokazati da će izgradnja ovog puta isplatiti.

"Ovde sve mora da bude do detalja proračunato, da sve strane budu apsolutno sigurne da će ovaj put biti opravdan, pre svega iz ekonomskog ugla. Ne treba se voditi mišlju da će taj auto-put sam sebe isplatiti za pet ili 15 godina, ali mora da postoji računica da će biti svrsishodan i da će se dugoročno isplatiti", ističe Sanakojev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: