Huavej može u Ameriku: Ublažene sankcije, ali još nisu skinuti sa crne liste

Administracija Donalda Trampa ublažiće ograničenja za američke kompanije koje trguju sa Huavejem.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

08:48

Huavej može u Ameriku: Ublažene sankcije, ali još nisu skinuti sa crne liste
FOTO: Epa, Aleksandar Plavevski

Američki zvaničnici su izjavili da će kineski tehnološki gigant ostati na crnoj listi Ministarstva trgovine SAD-a, ali da će licence za trgovinu sa ovom kompanijom biti izdate pod određenim okolnostima.

Huavej je na američku crnu listu stavljen u maju ove godine, što znači da američke kompanije ne mogu kineskom gigantu prodavati tehnologiju bez odobrenja vlade.

U tekstu koji je objavio Njujork tajms američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros izjavio je da će njegovo odeljenje izdavati licence tamo gde ne postoji pretnja po nacionalnu bezbednost SAD-a.

Direktor Nacionalnog ekonomskog veća Bele kuće, Lori Kadlou, izjavio je da su SAD "otvorile vrata i malo popustile" kada je reč o zahtevima za licenciranje prema Ministarstvu trgovine SAD-a.

On je dodao da američka vlada neće kupovati Huavejeve delove i proizvode.

Upozorio je da je namera da popuštanje zahtevima traje ograničeni vremenski period, stvarajući mogućnost da se ograničenja mogu ponovno nametnuti ako trgovinski razgovori posustanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: