Šansa za BIP: Raspisan oglas za novog zakupca čuvene fabrike piva

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za skupljanje ponuda za zakup proizvodnih kapaciteta Beogradske industrije piva (BIP) u stečaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.07.2019.

09:40

Šansa za BIP: Raspisan oglas za novog zakupca čuvene fabrike piva
FOTO: MIlenko Kovaèeviæ

Budući zakupac pogona BIP-a imaće obavezu da zaposli najmanje 100 ljudi koji su bili zaposleni u toj fabrici i da mesečno proizvodi više od 5.000 hektolitara piva, kao i da nastavi proizvodnju sirćeta.

Rok za dostavljanje ponuda je 18. jul.

Firma M6 EDEN SRB, u vlasništvu makedonskog biznismena Svetozara Janevskog bila je dve godine zakupac BIP-ovog pogona.

Oni su u petak za B92 izjavili da su prekinuli ugovor o zakupu koji je trajao od 2017. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, rekao je za Prva TV da će država što pre naći novog zakupca, kako bi se nastavila proizvodnja u jednoj od najslavnijih pivara u regionu.

Podsećamo, pre dve godine BIP je zakupila kompanija M6 EDEN SRB iza koje stoji makedonski Svetozar Janevski i tada je proizvodnja piva obnovljena.

Zakup je koštao oko 900.000 evra godišnje, angažovano je 150 radnika, a Janevski koji je vlasnik vinarije Tikveš najavljivao je izgradnju nove fabrike piva u Srbiji.

Tom prilikom, on je najavljivao da će zakup BIP-a trajati 2-3 godine, dok nova fabrika piva ne bude izgrađena, kao i da će sa Vladom Srbije dogovoriti lokaciju za novu fabriku.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija koja preko Registra akcija i udela ima 51,9 odsto u kapitalu, a ostatak je u rukama manjskih akcionara.

BIP je prvi put privatizovan 2007. godine, tada konzorcijumu pravnih lica Alita iz Litvanije i United nordic beverages iz Švedske, a zbog neispunjavanja obaveza ovaj ugovor je raskinut 2010. godine. BIP je trenutno u stečaju, a svi radnici u proizvodnji su na godišnjem odmoru do 16. jula, kada očekuju da će ponovo da se pokrene proizvodnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: