Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana: Novi projekat zemalja u regionu

"Vino kao most za povezivanje zapadnog Balkana" novi je projekat koji će povezati zemlje regiona u pravcu promovisanja Balkana kao vinske regije.

Izvor: Indikator.ba

Nedelja, 30.06.2019.

16:15

Vino kao  most za povezivanje zapadnog Balkana: Novi projekat zemalja u regionu
FOTO: Nataša Stojanoviæ

Iako je Balkan kao region jedan od značajnijih proizvođača vina na svetu, još nije poznata vinskoj i opštoj javnosti, te stoga njena povezanost i ciljano zajedničko delovanje mogu doneti korist svim zemljama u regionu, rekla je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina iz Makedonije.

"Cilj je da svi učesnici u sektoru u svim balkanskim zemljama razmene znanja i veštine, da uče jedni od drugih, da koriste znanje renomiranih stručnjaka i da zajednički promovišu region", rekla je Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Vina iz Makedonije, prenosi Indikator.ba.

Udruženje Vina iz Makedonije u partnerstvu s organizacijama iz Beograda (Wine Q - Centar za kulturu vina u Republici Srbiji), Trebinje (Udruženje građana Salon žilavke iz Bosne i Hercegovine) i Podgorica (Vinska akademija Crne Gore) dobili su podršku Fonda za zapadni Balkan za stvaranje mreže u regionu, koja će delovati u domenu povezivanja i zajedničke promocije vina iz balkanskih zemalja.

Cilj projekta je da se u prvoj godini stvori mreža subjekata koji deluju u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u drugim zemljama na Balkanu, radeći u smeru unapređenja vinarstva i vinskog turizma, kao i izrade plana delovanja nakon određenih aktivnosti koje će početi da se realizuju od 2020. godine.

Zajedničke akcije, stvaranje zajedničke vinske priče i povezivanje vinskih puteva uz regiona doprineće većoj promociji međunarodnih tržišta, ali i omogućiti zajedničko delovanje u svim segmentima, počevši od vinograda, poboljšanja proizvodnje vina, kao i na području zakonodavstva.

Svi učesnici u regionu, koji rade u vinskoj industriji, pozvani su da se pridruže stvaranju Balkanske vinske mreže sa direktnim kontaktom sa jednim od pomenutih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: