EU dala Srbiji više od 400 miliona evra za unapređenje životne sredine

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da je EU dala više od 400 miliona evra Srbiji za unapredjenje životne sredine.

Izvor: Beta

Utorak, 25.06.2019.

19:51

EU dala Srbiji više od 400 miliona evra za unapređenje životne sredine
Foto: Epa, Toms Kalnins

Fabrici je danas s ministarkom za evropske integracije Jadranka Joksimović posetio Užice u okviru kampanje za zaštitu životne sredine "Pogledaj oko sebe", povodom manifestacije "EU zeleni dan u Užicu".

Oni su zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti i posetili Regionalnu deponiju smeća "Duboko" čiji je početak opremanja finansirala EU.

Fabrici je kazao da je to prva regionalna deponija za čvrsti otpad, u kojoj se godišnje prikupi 80 hiljada tona đubreta.

"Uskoro ćemo započeti novi projekat: izgradnju kanalizacije za kišnicu u Krčagovu, mesnoj zajednici pored Užica. Taj projekat će doneti boljitak meštanima Krčagova i zaposlenima u industrijskoj zoni koji čine 50 odsto zaposlenih građana Užica", izjavio je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je najavljeni projekat u Krčagovu deo programa EU PRO koji obezbeđuje finansijska sredstva opštinama koje žele da unaprede održivost svojih mesta i života svojih građana.

Ministarka Joksimović istakla je da Srbija, kao kandidat za prijem u EU, ima na raspolaganju Fond za održivi razvoj, i da je na Srbiji da na vreme obezbedi projekte kao što je taj.

"Kao kandidati, mi godišnje iz evropskih fondova imamo na raspolaganju 200 miliona evra. Ovo je zahtevan projekat i nije realizovan do kraja. Deponija se brzo puni i zato smo rešili da šest miliona evra odvojimo za nastavak ovog projekta", kazala je Joksimović.

Ona je kazala da na primeru EU građani Srbije moraju da nauče da budu odgovorni prema svom okruženju i da će od prisputpnih sredstava IPA 2018, koje iznose 179 miliona evra, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu biti izdvojeno 62 miliona.

Delegacija je posetila i Inovativni centar za prikupljanje i reciklažu tekstila "Retex", koji je projekat Ženskog centra Užice.

U Užicu su postavljena tri kontejnera u koje građani mogu da ubacuju tekstilni otpad koji će biti upotrebljen u reciklažnom procesu tog inovativnog centra i time proizvedene igračke, suveniri i drugi proizvodi.

Joksimović je istakla da su u tom centru zaposlene žene koje su bile žrtve nasilja u porodici, podsetivši da je tom projektu pridodata komponenta SOS telefona za nasilje u porodici.

"Ovo je projekat koji je lokalna samouprava sprovela u sklopu prekograničnih projekata Srbije i Crne Gore, Nikšića i Užica, koji je 2015. godine finansiran sa 172,5 hiljada evra. Ovde se sve proizvodi od već upotrebljivanog materijala, tim procesom čuvamo prirodu, čuvamo resurse i zapošljavamo ljude", izjavila je Joksimović i ;ocenila da se na taj način podiže svest ljudi o važnosti smanjenja otpada.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je to primer kako se s malo novca mogu postići velike stvari.

"Ovo je mali projekat koji pokazuje da ako okupite hrabre žene, zainteresovane za socijalnu dimenziju ekonomije, postižete rezultat kao što je ovaj, odnosno originalni koncept koji postoji samo ovde", kazao je on.

Kampanja "Pogledaj oko sebe" koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Srbiju, u saradnji s Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ima za cilj da motiviše građane da, zajedno s nadležnim institucijama, unaprede stanje životne sredine u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: