U Srbiji 3.000 tona plastičnih kesa manje u 2018.

Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4304,5 tona plastičnih kesa, što je 3.000 tona manje nego godinu ranije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

13:14

U Srbiji 3.000 tona plastičnih kesa manje u 2018.
FOTO: EPA-EFE

To je navedeno u Izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, koji je sačinjen na osnovu podataka unetih od korisnika informacionog sistema.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan objasnio je da iako su podaci ponekad različiti, rezultati su ohrabrujući, jer svedoče o tome da na prostoru Srbije imamo drastično manju upotrebu plastičnih kesa.

"Na kraju, bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plastičnih kesa u trgovinske lance i radnje - ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima i taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca, a on govori da je nekih 70 posto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa", rekao je on.

Trivan je ocenio da je cilj postignut i dodao da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio na tome što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: