Da li automobili odlaze u prošlost? Bicikli vozila gradova budućnosti

Gradovi postaju sve zagušljiviji, prljaviji i ekološki neodrživi, a prevelik broj automobila na ulicama donosi gužve, transportni kolaps, izduvne gasove i buku.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

11:07

Da li automobili odlaze u prošlost? Bicikli vozila gradova budućnosti
FOTO: EPA, REMKO DE WAAL

Sve to znatno utiče na kvalitet vazduha i stanovanja.

Pored električnih vozila, koja su za sada dosta skupa, postoji još jedno rešenje koje je svima pred očima, a koje je pritom raspoloživo svima – bicikl!

Poznati dvotočkaš rado je viđen gost na našim ulicama, ali daleko od toga da je to masovno prevozno sredstvo. Jedan od razloga za ovakvu situaciju je i loša biciklistička infrastruktura kao i obezbeđenost staza za bicikliste, piše portal Gradnja.

Kako bi promovisali izgradnju objekata koji izlaze u susret biciklistima, NEXT architects organizovao je – gde drugde nego – u Amsterdamu Biciklističko arhitektonsko bijenale, na kojem su predstavljeni radovi projektanata iz celog sveta koji istražuju urbani dizajn kroz društvene, ekonomske i ekološke projekte.

Ova izložba ima za cilj da inspiriše ljude, a posebno arhitekte i urbaniste, na razmišljanje o novim mogućnostima za gradove koji bi u budućnosti sve više bili usmereni na potrebe ljudi na biciklima, kao i na planiranje sa biciklizmom na umu.

Biciklističko arhitektonsko bijenale osmislio je BYCS, organizacija iz Amsterdama koja radi na planu međunarodnog razvoja biciklizma. Nakon prvog uspešno sprovedenog BAB-a, na ovogodišnjem bijenalu predstavljeno je 15 projekata iz devet zemalja širom sveta.

Nažalost, među njima nema projekta iz Srbije iz očiglednih razloga. Selektovani projekti su izdvojeni na osnovu njihove sposobnosti da efikasno demonstriraju kako to projektantska rešenja mogu ići dalje od primarne funkcije bicikla i doprineti zdravijem životu u gradovima, kao i u održivoj ekonomiji.

Ovogodišnja izložba je organizovana kroz tri teme: putevi, veze i destinacije. Kroz ove teme predstavljena je raznolikost kojom biciklizam transformiše mesta a samim tim i ljude, pokušavajući da uspostavi ravnotežu između kretanja i boravka u određenom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: