Povratak posle 28 godina: Nova letelica Vojske Srbije na čuvenom sajmu vazduhoplovstva VIDEO

Nedaleko od Pariza, na vojnom aerodormu Le Burže održava se 53. sajam vazduhoplovstva.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

13:32

Povratak posle 28 godina: Nova letelica Vojske Srbije na čuvenom sajmu vazduhoplovstva VIDEO
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

Nijedna zemlja iz regiona nije učestvovala na ovom događaju već 28 godina. Ove godine Srbija je najavila veliki povratak na najveći avio-sajam na svetu.

Srbiju predstavlja H145M, erbasov višenamenski helikopter koji je nabavljen za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Naoružan je srpski razvijenim nevođenim raketama i mitraljezom. Planirano je uvođenje ove letelice u prodajni program Erbasa, najveću evropsku kompaniju za proizvodnju letelica.

Drugi primerak ovog helikoptera će u Beogradu biti izložen sledeće nedelje na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner" koji se održava na Beogradskom sajmu svake druge godine, krajem juna. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Izloženu letelicu obišla je i premijerka Srbije Ana Brnabić.
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic
Ugovor za nabavku devet helikoptera H145M od kojih šest za Vojsku Srbije i tri za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbija je, preko Jugoimport SDPR-a, sa Erbasom potpisala decembra 2016. godine.

Srbija je tako postala treća mušterija vojnih verzija helikoptera H145 i to u najnovijoj varijanti H145M, a istovremeno i prva država koja će koristiti helikoptere sa oružanim sistemom HForce Nivoa 1. Svi helikopteri namenjeni za RV i PVO imaće instalacije za kasnije moguće nadogradnje na vođene pakete HForce kompleta. MUP-ovi primerci nemaju te instalacije.

Dva primerka za Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije trebalo bi u našu zemlju da stignu između 8. i 10. jula. Na helidrom "Tesle" prvi će sleteti YU-MED i YU-ICE. Očekuje se da skoro celokupna civilna i vojna flota Srbiji bude isporučena Srbiji do kraja ove godine. Moguće je da će najviše dva helikoptera biti isporučena iduće godine, zavisno od sitnijih logističkih faktora.
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: