Velika odluka: Do 2030. zabraniće prodaju benzinskih i dizel automobila

Irska je najavila da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizel vozila do 2030. godine, u sklopu novog plana za rešavanje pitanja klimatskih promena.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

10:04

Velika odluka: Do 2030. zabraniće prodaju benzinskih i dizel automobila
Foto: Depositphotos, xload, 47586283

Vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila, uz podršku mreže električnih punionica.

Ta mera je samo jedan od 180 predloga koji pokrivaju područja poslovanja, građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede i upravljanja otpadom, a cilj je da Irska do 2050. godine dosegne nultu emisiju štetnih gasova, navodi Al Džazira.

"Naš pristup je da motivišemo ljude i kompanije da promene svoje ponašanje i da se prilagode novim tehnologijama kroz stimulacije, destimulacije, propise i informacije", kaže premijer Leo Varadkar.

Cilj nam je prelazak na društvo koje će imati nizak nivo emisije gasova i uticaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete", kazao je premijer Leo Varadkar.

Dablin se nada da će povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 odsto do 2030. godine.

"Akcijski plan za klimu" uključuje i zabranu upotrebe vrsta plastike koje se ne mogu reciklirati i veću naknadu za proizvodnju materijala koje je teško reciklirati.

Organizacija "Friends of the Earth" nazvala je taj plan "najvećom inovacijom u klimatskoj politici Irske u poslednjih 20 godina".

Greenpeace je, pak, kritikovao irsku vladu zato što se nije obavezala da ostvari navedene ciljeve do 2050. godine već ih je samo definisala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: