Rusi široke ruke: U dva projekta ulažu pet milijardi dolara

Rusija je izdvojila čak pet milijardi dolara za dva iranska projekta.

Izvor: Sputnik

Utorak, 18.06.2019.

10:11

Rusi široke ruke: U dva projekta ulažu pet milijardi dolara
Foto: Depositphotos, doglikehorse, 8812211

Ovo je potvrdio ministar energetike Irana Reza Ardakanijan na marginama 15. zasedanja zajedničke ekonomske komisije Irana i Rusije.

Prema rečima iranskog ministra, Teheran planira da od ruskog kredita izgradi novu hidroelektranu, koja će biti kapaciteta 1.400 megavata u Hormorzganu, i planira da elektrifikuju deo železničke pruge na relaciji Garmsar-Inče Burun, prenosi Sputnjik.

Osim toga, Reza Ardakanijan je naveo i da je jedna od najvažnijih tema diskusije ministara energetike Rusije i Irana bio završetak izgradnje železničkog dela međunarodnog trasportnog koridora „Sever-jug“.

"Pregovori su u aktivnoj fazi, Iran je veoma zainteresovan za završetak izgradnje tog koridora, a rešava se i pitanje izgradnje 165 kilometara železničke pruge. Projekat za izgradnju pruge na relaciji Kazvin-Rašt oduzeo je mnogo vremena zbog svoje lokacije, masivnih planina na trasi, kao i celokupne inženjerske složenosti; sve to je malo usporilo njegovu izgradnju. Nakon završetka poslednje faze koridora "Sever-jug" i puštanjem u rad prstenaste železničke linije između Rašta i Astare, nadam se da ćemo videti široku ekonomsku i trgovinsku saradnju između zemalja u tom regionu“, rekao je Ardakanijan.

On je istakao da je Iran ratifikovao sporazum sa Evroazijskim ekonomskim savezom o zoni slobodne trgovine, zbog čega je 800 artikala dobilo povlašćene cene carine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: