Sigurna investicija: Američki milijarderi se okrenuli ka "zelenim ulaganjima"

Šume i zelene površine postaju sve privlačnija investicija za bogate američke porodice, piše "Bloomberg".

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

09:14

Sigurna investicija: Američki milijarderi se okrenuli ka
Foto: Epa/ Felipe Trueba

Ovaj trend je uzeo toliko maha da je "Bank od America", multinacionalna investicijska banka, osnovala posebano odelenje - Grupu za upravljanje posebnom imovinom.

Ovo odelenje upravlja sa 94.000 različitih šuma, polja, farmi i rančeva ukupne vrednosti 13,6 milijardi dolara.

Da interes bogatih porodica za ekološke i održive investicije raste, istaknuo je John Kelley, izvršni direktor SAM-a, dodajući da sve svoje klijente podstiču da pogledaju i osete ono u što ulažu.

Grupa za upravljanje posebnom imovinom, piše Bloomberg, ima 38 posebnih operativaca - "specijalista u čizmama", sa višegodišnjim šumarskim iskustvom.

Njihov zadatak je da klijentima daju informacije direktno s terena, ali i osiguraju da će klijent na svojoj investiciji nešto i da zaradi.

Međutim, kod "zelenih ulaganja" teško je predvideti kada će se tačno "ubrati plodovi" investicije.

Zaradu generiše proizvodnja drvne građe, useva, stoke, ulja.

"Ulagači moraju biti svesni da je to dugoročno ulaganje. Primer, šuma može odmah doneti prihode, a može se to odlagati godinama ili decenijama, zavisno od starosti drveća, tržišnim uslovima i kreće li se od zrelog ili tek zasađenog drveta.

"Ovo ulaganje nema veze sa deonicama i obveznicama. Ne možeš šumu kupiti u ponedeljak i prodati u sredu. Ako u investiciju ne ulaziš na barem deset godina, onda ne pripadaš tom investicijskom razredu" jasan je Kelley.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: